Cultuur & Uitgaan

Grootste verrekijker wint kunstprijs gemeente Groningen

Wie een wandeling maakt in het landschapspark van Ten Boer kan door een unieke verrekijker naar de stad Groningen kijken. De kijker blijkt ook door het publiek zeer te worden gewaardeerd, want deze “Grote Kijker”, zoals het kunstwerk heet, heeft dit jaar de “Kunst van Straatprijs” gewonnen.


Leestijd: 1 minuut

Grootste verrekijker wint kunstprijs gemeente Groningen
Grootste verrekijker wint kunstprijs gemeente Groningen

De verrekijker van cortenstaal van kunstenaar Herbert Koekkoek is met 19 procent van de stemmen uit de bus gekomen als publieksfavoriet. Poort en bank van JCJ Vanderheyden in Woltersum en de graffitikunst in de fietstunnel onder de A28 en op de abri in Haren door graffitikunstenaars Michel Velt, Roman de Laporte, Quinten van Duuren, Elroy Gramsbergen en Alex Tjoelker eindigden respectievelijk op de tweede en derde plek. Het verhaal achter het winnende kunstwerk is te zien in deze video.

Grote Kijker is gemaakt in 2002 en staat sinds 2005 op een heuvel (de ‘Spottershill’) in het landschapspark van Ten Boer. De lens van de verrekijker is gericht op de stad Groningen; het symboliseert het voormalige bestuurlijk samenwerkingsverband tussen de gemeenten Ten Boer en Groningen. Het beeld is gemaakt door de autodidactische kunstenaar Herbert Koekkoek (Vught, 1947). Hij karakteriseert zijn werk als ‘symbolisch realisme’.

Reacties:

Een greep uit de motivatie van de stemmers om Grote Kijker als favoriet te kiezen:

“De kijker brengt de stad zichtbaar dichterbij. Fraaie symboliek ook.”

“Ik vind het een bijzonder, origineel kunstobject en de vormgeving in cortenstaal is prachtig. De schoonheid van het Groninger landschap verdient het om door een verrekijker bewonderd te worden.”

“Prachtig, benaderbaar kunstobject met een duidelijke functie.”

Kunst op Straatprijs

De gemeente Groningen heeft bijna 600 kunstwerken in de openbare ruimte. Kunstpunt beheert een groot deel van deze kunstwerken en onderhoudt ze in samenwerking met Stadsbeheer. Met de Kunst op Straatprijs zet Kunstpunt jaarlijks een selectie kunstwerken in de spotlight. Het thema van dit jaar was ‘panorama – zicht op stad en ommeland’. Ruim twee weken lang konden Groningers stemmen op een van de tien genomineerde kunstwerken. Het is het vijfde jaar op rij dat de Kunst op Straatprijs wordt georganiseerd.

(Foto’s: Jenne Hoekstra)