Cultuur & Uitgaan

Grote Disney-expositie vanaf 22 april 2023 in Forum Groningen

Mickey Mouse, Sneeuwwitje, Pinokkio, Robin Hood en Elsa. Wie kent ze niet?! Wereldwijd weet Walt Disney Animation Studios generaties lang jong en oud te betoveren met de magie van animatie. Van 22 april tot en met 10 september 2023 is in Forum Groningen de grote internationale tentoonstelling Disney – Telling Timeless Stories te zien. Bezoekers krijgen de unieke kans om in de betoverende wereld van Disney Animation te duiken en het creatieve proces achter Disney's animatiefilms te ontdekken.


Leestijd: 2 minuten

Grote Disney-expositie vanaf 22 april 2023 in Forum Groningen
Grote Disney-expositie vanaf 22 april 2023 in Forum Groningen

Sinds 1923 creëert Walt Disney Animation Studios originele verhalen en blaast klassieke mythen, legenden en fabels nieuw leven in met een vleugje magie, humor, liefde en een flinke dosis avontuur. Miljarden mensen over de hele wereld genieten van de klassieke verhalen die bij Disney Animation op magische wijze opnieuw tot leven worden gewekt. Denk bijvoorbeeld aan Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen (1937), Doornroosje (1959), De Kleine Zeemeermin (1989) en andere sprookjes van verhalenvertellers als de gebroeders Grimm en Hans Christian Andersen, die iedereen als kind heeft leren kennen. In de familietentoonstelling in Groningen zie je hoe de kleurrijke Disney Animation figuren op de tekentafel vorm krijgen en maak je zelf deel uit van het verhaal.

Disney – Telling Timeless Stories

De Disney-tentoonstelling geeft een kijkje in de keuken van Walt Disney Animation Studios. Storyboards, concepttekeningen, animatietekeningen, achtergrond-schilderijen en video's tonen het creatieve proces achter iconische momenten. Zoals van de gemene heks met de giftige appel in Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen (1937) en het moment waarop Elsa in Frozen (2013) haar cape weggooit en uit volle borst 'Laat het los’ zingt. Ook is er niet eerder getoond origineel werk van Disney Animation films te bewonderen, bijvoorbeeld van Robin Hood (1973) en Hercules (1997) en van Mickey Mouse in Brave Little Tailor (1938). Deze unieke kunstwerken laten een scala aan technieken zien: van potloodtekeningen voor Pinokkio (1940) en pasteltekeningen uit Fantasia (1940) tot digitale schetsen voor Frozen 2 (2019). Bezoekers van de expositie krijgen zelf ook de kans om als verhalenverteller aan de slag te gaan.

Er was eens …

Walt Disney (1901-1966) was een pionier in de animatiekunst. In 1923 richtte hij samen met zijn broer Roy The Disney Brothers Studio op, het bedrijf dat later zou uitgroeien tot The Walt Disney Company. Walt Disney wordt wereldwijd geroemd om zijn innovatieve en creatieve benadering van het vertellen van verhalen. De bedenker van Mickey Mouse en oprichter van Disneyland en Walt Disney World creëerde een aantal van de mooiste en beroemdste films van de 20ste eeuw en wist animatie tot een kunstvorm met speelfilmlengte te transformeren.

Tentoonstellingen in Forum Groningen

Deze Disney Animation tentoonstelling past het Forum als een handschoen. Verhalen vertellen en populaire cultuur zitten in het dna van Forum Groningen en komen ook in de programma’s rond de tentoonstelling aan bod. De twee ruime expositiezalen van Forum Groningen zijn geschikt voor uiteenlopende tentoonstellingen: van internationale blockbusters tot kleinere exposities. De focus ligt altijd op populaire cultuur, technologie of actualiteit. Forum Groningen presenteerde eerder AI: More than Human, The Art of Aardman – Shaun the Sheep and Friends, Game On – 50 years of videogames en The Art of DC – The Dawn of Super Heroes (t/m 26 maart 2023).

Disney – Telling Timeless Stories
Expositie, van zaterdag 22 april t/m zondag 10 september 2023
Forum Groningen, Nieuwe Markt 1, 9712 KN Groningen
Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf woensdag 22 maart 2023
Meer informatie is te vinden op forum.nl/disney