er een duik nemen in de tijd, in de wereld van 1877.
‘De Bosatlas. De kunst van het weglaten’ is de naam van de expositie.
De naamsbekendheid van de Bosatlas is enorm, en reikt tot ver buiten de muren van de school. Maar wie was Pieter Roelf Bos, de naamgever van dit icoon, en wat bewoog hem tot het in kaart brengen van de wereld? Hoe werden kaarten gemaakt en welk verhaal vertellen zij? En hoe kan het dat dit lesboek zich al bijna 150 jaar weet te handhaven?
In deze tentoonstelling wordt het verhaal áchter dit cultureel erfgoed verteld en vooral getoond. Bel aan bij Pieter Roelf Bos en maak kennis met grafisch Groningen in 1877. Wandel langs de grenzen van onderwijstijdperken en druktechnieken. Kortom, stap in de wereld van De Bosatlas.
Ook de allernieuwste variant
Vandaag de dag is er natuurlijk de volledig gedigitaliseerde Bosatlas. Door mee te ontwikkelen, vormt de Bosatlas een stevig fundament in het moderne aardrijkskunde-onderwijs. Daarnaast is de Bosatlas sinds 2004 ook actief buiten de schoolmuren met een reeks thematische atlassen.
Door de samenwerking tussen het museum, Noordhoff Uitgevers en het Nationaal Onderwijsmuseum en bundeling van de verschillende expertises is een unieke tentoonstelling tot stand gekomen.
Het speciaal voor de tentoonstelling ontwikkelde materiaal voor kinderen in de basisschoolleeftijd maakt ‘De Bosatlas. De kunst van het weglaten’ uitermate geschikt voor een familie-uitje.