Cultuur & Uitgaan

Haydn Jeugd Strijkorkest krijgt lucht, de komende jaren

De klassieke muziek cultuur in Stad en provincie Groningen blijft voorlopig intact, dankzij het besluit om het Haydn Jeugd Strijkorkest de komende jaren financieel te blijven steunen. Dit orkest is al jarenlang een kweekvijver voor muzikaal talent en is bovendien een visitekaartje voor de Groningse muziekcultuur.


Leestijd: 1 minuut

Haydn Jeugd Strijkorkest krijgt lucht, de komende jaren
Haydn Jeugd Strijkorkest krijgt lucht, de komende jaren

De laatste maanden zaten de jongeren en de bestuursleden in spanning over de subsidie vanuit de Gemeente en Provincie Groningen, voor de periode 2021-2024. Stil zaten ze niet: met allerlei acties, zowel voor als achter de schermen, probeerden de leden de overheden ervan te overtuigen dat het HVSO en HJSO absoluut moeten blijven staan.

Op 26 september speelden ze samen met stadsbeiaardier Auke de Boer het Grunnens Laid om letterlijk van zich te laten horen. Met effect, want op 7 oktober kregen ze goed nieuws.

Gezamenlijk hebben de Gemeente en Provincie besloten om klassieke muziek, en met name het aspect van talentontwikkeling, de komende tijd te blijven subsidiëren.

‘"Wij als Haydn Jeugd Strijkorkest, en tevens onze collega's van het Peter de Grote Festival, worden ook de komende vier jaar weer structureel ondersteund vanuit de overheid. Dat is fantastisch nieuws. Hiermee kunnen we onze kernactiviteiten voortzetten en kunnen we blijven doen waar we ons jaar na jaar mee bezighouden: het opsporen en begeleiden van jong talent",  aldus het orkest in een via email verstuurde nieuwsbrief.