Cultuur & Uitgaan

Hoe van Gogh naar Groningen kwam: opmerkelijke expositie Groninger Museum

Het Groninger Museum is haar tijd vaak vooruit. Dat was vroeger ook al zo: al in het jaar 1896 was er een overzicht te zien van werken van Vincent van Gogh, die zes jaar er voor was overleden. Dat was al heel vroeg, want in tal van andere musea had nog nooit iemand van hem gehoord. Maar hoe kwam het dan dat Groningen al zo vroeg werken van Van Gogh ging vertonen? Daarover gaat een tentoonstelling die vanaf zaterdag 30 november is te zien, en die waarschijnlijk veel bezoekers naar Groningen zal lokken.


Leestijd: 1 minuut

Het Groninger Museum vertelt met de tentoonstelling Hoe Van Gogh naar Groningen kwam het verhaal van eigenzinnige Groningers en ondernemende studenten, die vanaf 1896 de moderne kunst naar het Noorden brachten. De tentoonstelling opent op 30 november 2024.

‘Wie had ooit zooiets gezien!’

De stad Groningen was eind 19e eeuw een sprankelende plek, vol nieuwe gebouwen en nieuwe ideeën. Reizigers konden voor het eerst met de trein naar Groningen en op een nieuw hoofdstation uitstappen, de bevolking groeide, de stad breidde uit, de Stadsschouwburg werd gebouwd en het Groninger Museum voor Oudheden ontstond.

Om ook de kunstwereld flink op te schudden, organiseerden in 1896 en 1897 zes studenten van de Rijksuniversiteit Groningen – waaronder de later wereldberoemde historicus Johan Huizinga – acht opzienbarende tentoonstellingen in het Groninger Museum. Het bleek een sleutelmoment voor de ontwikkeling van de moderne kunst.

Vernieuwingsdrang

In Hoe Van Gogh naar Groningen kwam barst het van de personages die vol durf en experiment de tijdgeest en cultuur veranderden. Zo wordt in de tentoonstelling – net als in 1896 – werk getoond van Jan Toorop, Belgische symbolisten en Franse prentkunstenaars, waaronder Henri de Toulouse-Lautrec: allemaal vernieuwers binnen de bestaande kunstorde. Ook Johanna van Gogh-Bonger, Vincent’s schoonzus, was een kernfiguur: de 128 werken van Van Gogh die in Groningen werden tentoongesteld kwamen hoofdzakelijk uit haar collectie.

Bron en nadere informatie: Groninger Museum.