Cultuur & Uitgaan

Licht van “Hope” uit Groningen in donkere dagen

Verlichte ramen in het enorme kantoorpand van KPN in Groningen vormen samen de letters “Hope”. Hoop, in deze donkere corona-dagen. Wie langs het gebouw fietst zal de ramen echter niet zien, want het gaat om een fotomontage. Deze werd bedacht door vormgever Albert Buring, en technisch gemonteerd door de Groninger fotograaf Roelof Bos. Hoe kwamen ze er toe deze bijzondere montage te maken?


Leestijd: 1 minuut

Licht van “Hope” uit Groningen in donkere dagen
Licht van “Hope” uit Groningen in donkere dagen

“Ik rijd vaak over het Emmaviaduct langs het gebouw. Op een avond reed ik langs het gebouw, bekeek die ramen en dacht: “daar kun je best iets moois van maken, van al die ramen.”

“Zeker in deze tijden is het mooi als je gebouwen kunt gebruiken als kunstuiting, dat gebeurt vrij weinig. Ik heb toen wat schetsjes gemaakt en Roelof, die prachtige foto’s kan maken en “schildert met foto’s”, gevraagd om de fotomontage te maken. Dat ziet er nu mooi uit. Ik hoop dat KPN dat zelf ook vindt, want door op de manier zoals op deze foto de lichten te laten branden, krijg je inderdaad de tekst “Hope”. Het zou mooi zijn wanneer ons idee werkelijkheid wordt’.

“De fotomontage van Roelof laat ook zien dat iets al met een eenvoudige ingreep veel mooier worden, zoals dit gebouw. Overigens past het ook mooi bij KPN, want dat is een bedrijf dat gaat over connecties en contact. De letters zorgen een beetje voor connectie tussen alle mensen in deze donkere dagen die wel een teken van hoop kunnen gebruiken’, aldus Albert Buring, oprichter van vormgevers- Studio 212 Fahrenheit.