Cultuur & Uitgaan

Hortus Haren: zorgen in gemeenteraad Groningen om toekomstige functie

De Hortus in Haren kan in de toekomst opnieuw in zwaar weer belanden nu de Rijksuniversiteit Groningen er geen gebruik meer van maakt voor onderwijsactiviteiten. Dat vrezen de fracties van GroenLinks en PvdA in de gemeenteraad van Groningen. Deze maken zich ook zorgen om de toekomst van de Biotoop in Haren, een groot complex waar sinds enige jaren een paar honderd kunstenaars wonen.


Leestijd: 1 minuut

Hortus Haren: zorgen in gemeenteraad Groningen om toekomstige functie
Hortus Haren: zorgen in gemeenteraad Groningen om toekomstige functie

Hortus en Biotoop locaties zijn nu nog eigendom van de Rijksuniversiteit Groningen. Er vinden echter geen onderwijsactiviteiten plaats. Hierdoor zijn de middelen voor beheer en onderhoud beperkt. De fracties willen eventuele onzekerheid in de toekomst voorkomen.

De partijen benadrukken hoe de Hortus en Biotoop een belangrijke maatschappelijke en publieke rol vervullen. Zo trekt de Hortus, die door zo'n honderd vrijwilligers wordt onderhouden, ieder jaar zo’n 27.000 bezoekers die genieten van deze ‘groene parel’.

Naast de recreatieve functie benadrukt Martijn van der Glas (GL) de ecologische waarde van deze twintig hectare grond: “De verschillende tuinen bevatten allerlei unieke flora die ook zijn opgenomen in de Nationale Plantencollectie. Dat moeten we bewaren. Niet alleen voor de inwoners van Haren en Groningen, maar voor iedereen.”

De Biotoop
De Biotoop

Naast de Hortus ligt de Biotoop, een groot complex waar sinds enige jaren een paar honderd kunstenaars wonen en ook verschillende werkruimtes en ateliers zitten. Volgens Diederik van der Meide (PvdA) is ook dit complex het behouden meer dan waard: “De Biotoop is belangrijk voor het kunstklimaat in Groningen, zeker omdat er de komende jaren eerder minder dan meer ruimte komt voor ateliers. Het zou doodzonde zijn als ook deze ruimte zou verdwijnen.”

GroenLinks en de PvdA willen van het college weten wat haar visie is op de toekomst van dit unieke gebied en of zij bereid is in overleg te gaan met de RUG over de toekomst van dit gebied. Een duidelijk antwoord van de gemeente kan, volgens de partijen, veel onzekerheid in de toekomst wegnemen