Cultuur & Uitgaan

In de voetsporen van Aletta Jacobs

Vanaf woensdag is er een nieuwe route te bewandelen in de provincie Groningen. En wel eentje over Aletta Jacobs, de eerste vrouwelijke arts in Nederland. De route ‘In de voetsporen van Aletta Jacobs’ leidt je door haar geboortedorp Sappemeer, en neemt je mee in haar levensverhaal.


Leestijd: 1 minuut

Foto | Groninger Archieven
Foto | Groninger Archieven

Jacobs was niet alleen de eerste vrouwelijke arts, maar ook de eerste Nederlandse vrouw die ging studeren aan de universiteit. Ze streed onvermoeibaar voor de gezondheid en rechten van vrouwen. Haar strijd voor het vrouwenkiesrecht bracht haar over de hele wereld, maar haar wieg stond in Groningen.

Wandeling door Sappemeer

In 1854 werd Jacobs geboren in Sappemeer in een gezin met elf zoons en dochters, die gelijkwaardig werden opgevoed. De wandeling over Jacobs voert vanaf het geboortehuis tot de plek waar ze opgroeide. Onderweg loop je langs onder andere de Koepelkerk en de voormalige Rijks HBS waar Aletta en haar broers en zussen naar school gingen.

Stripkunstenaar Barbara Stok heeft het levensverhaal van Aletta Jacobs omgezet in tekeningen die je levensgroot langs de route vindt. Leerlingen van het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand hebben kunstwerken gemaakt voor de route, die door vrijwilligers van de Historische Scheepswerf Wolthuis en BWRI zijn bevestigd op een pand dat op de nominatie staat gesloopt te worden, maar nu tijdelijk tot Aletta Jacobs pand is omgedoopt. Hiermee is een vervallen pand opgeknapt en aan het oog onttrokken.

De route is te bewandelen vanaf woensdag 10 mei, en is te vinden op de website van Visit Groningen. Een routeboekje is verkrijgbaar bij Historische Scheepswerf Wolthuis, Lak of Smak en Hotel Restaurant Faber!

Illustratie | Barbara Stok