Cultuur & Uitgaan

Innofest op Eurosonic Noorderslag: vier ondernemers testen hun innovaties

Festival Eurosonic Noorderslag (ESNS) en de organisatie Innofest bundelen volgende week hun krachten. Tijdens het vierdaagse festival in Groningen krijgen vier ondernemers de kans om hun innovatieve prototypes te testen.


Leestijd: 2 minuten

Innofest ondersteunt ondernemers die aan innovatieve oplossingen werken, door ze de kans te geven hun innovatieve prototypes in de praktijk te testen. Dit gebeurt op festivals en andere living labs: testlocaties die zo dicht mogelijk bij de realiteit komen. Tijdens ESNS krijgen vier ondernemers die mogelijkheid:

Blousem – Threaded Generations

Blousem zet zich in om de enorme kleding-afvalberg te verkleinen. Ze upcyclen blouses: van afgedankte en saaie of kapotte blouses maken ze nieuwe, toffe en verkoopbare items. Ook geven ze reparatie- en upcycle workshops om te laten zien hoe je kleding een tweede, derde of zelfs vierde leven geeft.

Tot nu toe lag de focus van Blousem op de milieu-impact van kleding, maar ze zien ook kansen om hun sociale impact te vergroten. Daarom zetten ze ‘Threaded Generations’ op. Hiermee brengt Blousem ouderen en jongeren samen met kledingreparatie en upcycling als verbindende activiteit. De ouderen delen hun kennis over kleding maken en de jongeren brengen hun gezelligheid mee. Het doel? De handwerkvaardigheden van ouderen waarborgen, eenzaamheid verminderen én bewustwording rondom textielafval vergroten.

Tijdens ESNS hosten ze een gratis kledingreparatie-workshop in het Forum op 18 en 19 januari van 14:00 – 16:00 uur op verdieping 1 Oost. Deelnemers kunnen zelf een kapot kledingstuk meenemen om te ontdekken hoe je dit nieuwe leven inblaast.

Thunderboom Records – Open Cultuur Tech

Open Cultuur Tech, een initiatief van Thunderboom Records, zet zich in voor de verantwoorde ontwikkeling en toepassingen van nieuwe technologie in de muziekindustrie, zonder dat artistieke vrijheid, intellectueel eigendom, data privacy en de transparante werking van de technologie verloren gaat.

Tijdens ESNS introduceren ze backstage verschillende AI en AR tools en vragen ze artiesten hoe ze deze zouden toepassen. Op deze manier helpen ze iedere muzikant in Nederland met gelijke kansen en middelen om veilig en autonoom te werken met de nieuwste technologie.

PlantJeBandje

Alleen in Nederland worden er per jaar al meer dan 100.000 kilo plastic festivalbandjes weggegooid. PlantJeBandje ontwikkelde een alternatief zijn voor de huidige polyester bandjes en lanyards. Dit bandje, gemaakt van hennep en bloemzaden, testten ze eerder op Paradigm Festival.

Deze innovators hebben nu ook een duurzamere variant voor de sluiting ontwikkeld. Dit sluitinkje wordt tijdens ESNS getest door de crew.

Albird

Albird heeft een app ontwikkeld die met slimme sensoren constant de temperatuur in koelingen en vriezers in de gaten houdt. Wanneer de temperatuur te hoog is, wordt de eigenaar automatisch op de hoogte gesteld. Zo krijgt eten niet de kans om te bederven. Deze sensor plaatsen ze tijdens ESNS backstage in de koelingen en vriezers voor het crew-eten.

De tests op ESNS worden mede mogelijk gemaakt door de provincie Groningen, provincie Friesland en provincie Drenthe, de gemeenten Groningen en gemeente Assen, Goeie Grutten, YES!Delft, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en Erasmus Centre for Entrepreneurship.