Cultuur & Uitgaan

Jan Wiebe van Veen vertrekt bij Noordelijk Scheepvaartmuseum

Na een dienstverband van 33 jaar waarvan de laatste 16 jaar als directeur, verlaat Jan Wiebe van Veen het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Op 1 januari 2021 draagt hij het stokje over aan zijn nieuw te werven opvolger.


Leestijd: 1 minuut

Jan Wiebe van Veen vertrekt bij Noordelijk Scheepvaartmuseum
Jan Wiebe van Veen vertrekt bij Noordelijk Scheepvaartmuseum

Het Scheepvaartmuseum gaat verder als Museum aan de A. Het moet hét historisch museum van de stad worden, met een ontmoetingsplek en opleidingsfunctie. Er komt niet alleen aandacht voor maritieme geschiedenis, maar ook voor de historie van heel Groningen.

Jan Wiebe van Veen: “Geschiedenis heeft de toekomst. Dat is wat het Museum aan de A zal uitdragen. Stad en provincie zullen samen het museum vorm gaan geven en het een trekpleister maken voor iedereen die gevoel voor historie heeft. Het is een voorrecht geweest dit te mogen opbouwen.”

Onder leiding van Van Veen werd de koers verlegd van een puur maritiem museum naar een meer algemeen historisch museum. Dit met als doel om een veel breder publiek te bereiken. In zijn directieperiode werd het museumschip Emma aangekocht en gerestaureerd en sloot het Niemeyer Tabaksmuseum zijn deuren. Mede onder zijn leiding kreeg WinterWelVaart vorm, waarvan de dertiende editie vorig jaar meer dan 30.000 bezoekers trok.