Cultuur & Uitgaan

Jaren tachtig herleven in Stadslab in Groningen in voorstelling van cabaretière Janneke Jager

Komende vrijdagavond 24 september speelt de van oorsprong Groningse Janneke Jager haar nieuwe muzikale cabaretvoorstelling ‘Fantoomgeluk’ in het Stadslab aan de Suikerlaan. In deze voorstelling, ‘met een nostalgisch jaren ’80-sausje’, vraagt Janneke zich af wat er terecht is gekomen van haar tienerdromen.


Leestijd: 1 minuut

Jaren tachtig herleven in Stadslab in Groningen in voorstelling van cabaretière Janneke Jager
Jaren tachtig herleven in Stadslab in Groningen in voorstelling van cabaretière Janneke Jager

Janneke’s wieg stond in Zandeweer en ze groeide op in Uithuizen. Onlangs vertolkte ze de rol van engel in het muziektheaterstuk “Haim” in de Eemshaven. Jacques d’Ancona schreef daarover: ‘Met haar stralende persoonlijkheid, haar naturel en haar vocale vermogen is zij de ster van de avond’.

In Fantoomgeluk struikelt Janneke over een vergeten tas met oude cassettebandjes en wordt terug geslingerd in de tijd. Opeens zit ze weer op haar Noord-Groningse tienerkamertje, te dromen over ‘later’.  Een paar dingen worden haar al snel volkomen duidelijk. Eén: dat vroeger niet alles beter was – zoals haar erbarmelijke muzieksmaak én haar dubieuze kapsels. Twee: dat de meest belabberde songteksten als een virus op je harde schijf blijven zitten, al dan niet fonetisch. En drie: dat alles behoorlijk anders is uitgepakt dan ze eind jaren 80 hoopte én kon vermoeden. Maar is dat erg? En kan het nog anders? Twijfelend tussen weemoed en schaamte maakt Janneke een verrassende balans op aan de hand van die ene grote vraag: Wat als…?

Met een brutale blik bekijkt Janneke de wereld en vertelt of zingt hierover met een ontluisterende opmerkzaamheid. Menig Noorderling raakte ze in het hart met haar lied ‘Groningen’, een ode aan haar wortels, waarvan de muziek werd geschreven door Duncan Laurence. Janneke overdrijft graag een beetje. Af en toe kan ze je tot tranen toe ontroeren. Het liefst doet ze allebei; een drama Queen met een vleugje Groningse nuchterheid.

24 september, 20.30u uur
Stadslab Groningen, Suikerlaan 15

Kaarten via: www.ticketsjannekejager.nl