Cultuur & Uitgaan

Jonge migranten vertonen eigen korte films bij Pathé Groningen

Op vrijdag vertoont bioscoop Pathé aan het Zuiderdiep in Groningen om 10:00 uur ‘s ochtends korte films die zijn gemaakt door leerlingen van ISK Groningen, een middelbare school voor jonge migranten.


Leestijd: 2 minuten

Overval bioscoop Pathé Gedempte Zuiderdiep
Overval bioscoop Pathé Gedempte Zuiderdiep

De leerlingen hebben tijdens de driedaagse workshop ‘Ithaka Filmt’, met hulp van professionele filmmakers hun eigen korte film leren maken. Ze gingen aan de slag met zelfgekozen onderwerpen die passen bij hun leefwereld; zoals pesten, vluchten, familie, verliefdheid, geloof en de toekomst. 

“Voor de jongeren, die de Nederlandse taal nog aan het leren zijn, is audiovisueel werken in de klas écht een uitkomst. Door bezig te zijn met bijvoorbeeld het bedenken van een script en het acteren, zijn zij op een andere manier bezig met taal. De vertoning van hun eigen korte films in de bioscoop, is voor de jongeren de kers op de taart. Het is voor hen heel bijzonder om zichzelf terug te zien op het grote doek”, legt Hemmo Bruinenberg uit, initiatiefnemer van Ithaka Film. 

ISK Groningen, onderdeel van Openbaar Onderwijs Groningen, heeft al meerdere keren meegedaan met het project Ithaka Filmt. De school is actief betrokken bij de ontwikkeling van het project. Een ISK is bedoeld voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar die net in Nederland zijn en de eerste stap richting het Nederlandse onderwijssysteem maken. Sinds 2016 maakten al meer dan 2500 jonge nieuwkomers films bij het project Ithaka Filmt en in 2022 doen er 50 klassen mee. De talenten uit het project krijgen de kans om nog een film te maken en deze te vertonen op het Nederlands Filmfestival.

Tijdens Ithaka Filmt maken de jongeren kennis met alle facetten van het maken van een film: conceptontwikkeling, storyboard, script schrijven, cameratechniek, productie, geluid, acteren en monteren. Ook staat het leren samenwerken centraal en wordt de Nederlandse taal actief geoefend via het maken van een script en het spreken voor de camera. Er wordt gewerkt met korte, interactieve en praktische opdrachten die op maat zijn gemaakt voor de jonge migranten.

Het project Ithaka Filmt is onderdeel van Stichting Common Frames die gelooft in de verbindende kracht van media maken. De stichting ontwikkelt en organiseert film- en mediawijsheidsprojecten voor jonge nieuwkomers. Zij werken daarbij vooral samen met jongeren tussen de 12 en 18 jaar die na aankomst in Nederland moeten en willen schakelen naar de (onderwijs-)cultuur.