Cultuur & Uitgaan

Kaartverkoop Schnitgerfestival gestart: onder het mom van ‘Grootse Meerstemmigheid’ klinken de orgels weer

Alle schijnwerpers zijn gericht op het Groninger orgel tijdens het Schnitgerfestival, dat dit jaar plaatsvindt van donderdag 14 tot en met zondag 17 oktober. Net als bij voorgaande edities wordt het publiek getrakteerd op een aansprekende mix van concerten en voorstellingen waarin het orgel centraal staat. Er zijn ook weer een aantal mooie publiekstrekkers zoals het Britse vocale ensemble Stile Antico en de cross-over muziekvoorstelling Tango! Piazzolla.


Leestijd: 2 minuten

Kaartverkoop Schnitgerfestival gestart: onder het mom van ‘Grootse Meerstemmigheid’ klinken de orgels weer
Kaartverkoop Schnitgerfestival gestart: onder het mom van ‘Grootse Meerstemmigheid’ klinken de orgels weer

Na de Groningen Orgelzomer in 2019, een muziekfestival dat bijna 10.000 bezoekers trok, was het stil rondom de Groninger orgels. Oorzaak was natuurlijk de coronapandemie, die ook voor organisator Stichting Groningen Orgelstad betekende dat zij evenementen moest cancelen. Het Schnitgerfestival van dit jaar kan tot opluchting van iedereen doorgaan. 

‘Grootse Meerstemmigheid’
Elke editie van het Schnitgerfestival heeft een eigen thema, en deze keer is dat ‘Grootse Meerstemmigheid’. In de renaissance en de vroege barok kreeg de meerstemmige muziek vleugels door drie grote componisten die in 2021 een herdenkingsjaar beleven: Josquin Des Prez (500e sterfjaar), en Jan Pieterszoon Sweelinck en Michael Praetorius (beiden 400e sterfjaar). Zij schreven muziek van grote schoonheid die in een veelheid van klanken de gewelven van de kerken vulden. En dat is wat de bezoekers van dit festival ook zullen horen tijdens de concerten op en rond de orgels van de Martinikerk, Aa-kerk, Pelstergasthuiskerk, Lutherse Kerk en Nieuwe Kerk. 

Hoofdgasten van het festival zijn de toporganisten Bernard Winsemius en Jürgen Essl, die meerdere keren optreden en masterclasses geven. Voor het openingsconcert is het bekende Gesualdo Consort Amsterdam uitgenodigd dat samen met organist Matthias Havinga in de Martinikerk het programma ‘Sweelinck, onze muzikale Rembrandt’ brengt. Daarnaast zijn er concerten van o.a. het Luthers Bach Ensemble en Duo Belder Kimura, is er een cantatedienst en een orgelexcursie naar het Ommeland. 

Crossover
Bijzonder aan het Schnitgerfestival is dat het er ook in slaagt om een breed publiek aan zich te binden met spannende cross-over producties. Deze keer is er de voorstelling ‘Tango! Piazzolla’ in de Nieuwe Kerk met tangodansers, orgel (Aart Bergwerff) en de bandoneon (Santiago Cimadevilla), en de wervelende show ‘Dans, orgel en slagwerk’ in de Lutherse kerk met de dansers van Lucia Marthas, organist Vincent Hensen-Oosterdijk en percussionist Kalina Vladoska, winnares van het Prinses Christina Concours 2019. 

Het slotconcert op de zondagmiddag wordt gegeven door het wereldberoemde Britse gezelschap Stile Antico en Jürgen Essl, met een programma rond Josquin des Prez.