Cultuur & Uitgaan

Karin Sitalsing vertelt op WinterWelVaart over familiegeschiedenis

Tijdens WinterWelVaaart, op zaterdag 17 en zondag 18 december om 16:00 uur, geeft schrijfster en journalist Karin Sitalsing een lezing over haar familie die een paar eeuwen geleden naar Suriname vertrok. Karin vertelt dit verhaal op de Catharina Anna: een van de prachtige historische schepen die tijdens WinterWelVaart aangemeerd liggen aan het Hoge, Lage en Kleine der A in de stad Groningen.


Leestijd: 1 minuut

Karin Sitalsing vertelt op WinterWelVaart over familiegeschiedenis
Karin Sitalsing vertelt op WinterWelVaart over familiegeschiedenis

De lezing maakt deel uit van de lezingenreeks Bitterzoet Erfgoed, georganiseerd door Museum aan de A en Biblionet Groningen. De lezingenreeks belicht het (Groninger) slavernijverleden vanuit verschillende invalshoeken, bijvoorbeeld vanuit sociaal-maatschappelijk, culinair en muzikaal perspectief. De thematiek sluit aan bij de tentoonstelling ‘Slavernij. En de Groningers?’ van Museum aan de A.

Boeroes

Dat Suriname een smeltkroes is van kleuren en achtergronden, is algemeen bekend. Dat er ook witte Surinamers zijn een stuk minder. Zij stammen af van Nederlanders die in de negentiende eeuw naar de tropen trokken. Gelderlanders, Utrechters, en één gezin uit Groningen. Over dat gezin, de familie Tammenga die aan de Hoge der A woonde, gaat het verhaal van Karin Sitalsing. Henderijkus Tammenga was haar betbetovergrootvader. Op de Catharina Anna, zo’n beetje tegenover zijn huis, vertelt ze hoe het kan dat er mensen van kleur zijn die Tammenga heten.

Karin Sitalsing (1976) is schrijfster en journalist. Momenteel werkt ze aan een boek over Blauwestad. In 2016 debuteerde ze met Boeroes, een familiegeschiedenis van witte Surinamers. Lezingenreeks Bitterzoet Erfgoed De lezingenreeks is onderdeel van de culturele manifestatie Bitterzoet Erfgoed. Musea, erfgoedinstellingen, culturele en educatieve organisaties uit stad en provincie Groningen besteden aandacht aan het slavernijverleden in Groningen en de doorwerking hiervan op het heden.

De lezing van Karin Sitalsing is gratis toegankelijk en vindt plaats op WinterWelVaart. Op zaterdag 17 december én zondag 18 december om 16:00 uur vertelt zij op het schip Catharina Anna over haar Surinaamse voorouders. Er volgt ook nog een lezing van Charles Goudsmit op 20 december in de bibliotheek van Delfzijl.

Meer informatie op www.museumaandea.nl en www.biblionetgroningen.nl.