Cultuur & Uitgaan

Keti Koti: Groningen staat stil bij afschaffing slavernij

Groningen viert maandag 1 juli de afschaffing van de trans-Atlantische slavernij tijdens Keti Koti. Maandagavond vindt in Museum aan de A een programma plaats over de doorwerking van het slavernijverleden in het heden.


Leestijd: 1 minuut

Afbeelding | Keti Koti Groningen
Afbeelding | Keti Koti Groningen

Zondagavond 30 juni was de officiële herdenking op de Ossenmarkt. Stadsdichter Esmé van den Boom droeg een gedicht voor en er waren bijdragen van de burgemeester en kinderburgemeester. Om 20.00 uur werden twee minuten stilte gehouden om de slavernij te herdenken en daarna werden er kransen gelegd.

Tijdens het programma in het Museum aan de A op maandagavond wordt onder andere een lezing gegeven door Lieuwe Jongsma van de Groninger Archieven. Ook is er een live talkshow en muziek van zangeres Sharon Doelwijt.

De woorden Keti Koti komen uit het Sranantongo, een van de talen die in Suriname worden gesproken. Het betekent ‘ketenen verbroken’. In Nederland werd de slavernij afgeschaft op 1 juli 1863 en daarmee was het een van de laatste landen die dit deed. Tijdens Keti Koti wordt dit moment herdacht.

Keti Koti valt dus officieel op 1 juli, maar voor deze keer vond het programma deels op 30 juni (zondag) plaats, omdat Keti Koti nog geen officiële feestdag is in Nederland.