Cultuur & Uitgaan

Koffie en kunst; het loopt storm bij het allereerste keramiekschildercafé van Nederland

Wie in het weekend zonder reservering bij Artsy Avenue binnenloopt, heeft de kans teleurgesteld te worden: al op vrijdagochtend zit het grootste deel van de 14 tafeltjes vol, en dat gaat het hele weekend zo door. Niet alleen Groningers, maar ook bezoekers uit Leeuwarden, Amsterdam of zelfs Limburg komen keramiek schilderen in het pas geopende keramiekschildercafé aan de Oude Boteringestraat.


Leestijd: 3 minuten

Foto | Jan Buwalda
Foto | Jan Buwalda

Het concept is simpel: bij binnenkomst kies je een stuk keramiek uit, zoals een mok, een bord of een vaas. Daarna kies je je verfkleuren en kan je – onder het genot van een kop of thee – je keramiekstuk beschilderen. Die laat je vervolgens achter om te laten glazuren. Twee weken later kun je je kunstwerk ophalen, zo schrijft de Groninger Ondernemers Courant.

Een combinatie van creatief bezig zijn en koffiedrinken dus, en daar blijkt een grote vraag naar. Sinds de opening op 16 september loopt het storm bij Artsy Avenue. “We hadden niet verwacht dat het gelijk zo druk zou zijn”, zegt de eigenaresse, die liever niet met haar hele neem genoemd wil worden, “want het gaat om de zaak, niet om mij”. Wie binnenkort nog in het weekend langs wil komen, kan maar beter snel reserveren. “We hebben nu al reserveringen staan voor januari, februari en maart.”

Het idee voor een keramiekschildercafé komt voort uit een hobby – schilderen, inderdaad – en uit een gemis. Want hoewel zulke ‘paint your pottery’-cafés in het buitenland niet zeldzaam zijn, had de eigenaresse ze in Nederland nog niet ontdekt. “Koffietentjes zijn er genoeg, maar er was geen plek in Nederland waar je én in een café kan zitten én kan schilderen. Als je iets met je vrienden gaat doen, is het al gauw uit eten of een drankje doen.” Dat de behoefte aan een creatieve activiteit buitenshuis er wel is, blijkt uit de animo uit het hele land. “En TikTok heeft ook geholpen. Nog voor de opening gingen we viraal.”

Het pand aan de Oude Boteringestraat voelt ruim aan door de witte muren en grote ramen, maar is tegelijkertijd gezellig, door de verdiepingen en nisjes. Je kan er van maandag tot en met zaterdag terecht van 10.00 tot 20.00 (op donderdag tot 21.00) en op zondag van 12.00 tot 18.00. In de eerste twee maanden gingen de deuren al om 08.00 open, maar in de vroege uurtjes was er weinig animo, zag de eigenaresse. “‘s Avonds is de vraag juist groot, van 18.00 tot 20.00 zitten we vaak vol. Misschien verruim ik de openingstijden binnenkort wel tot 22.00.”

Hoewel iedereen welkom is, ziet ze vooral vrouwen vanaf een jaar of 16 haar zaak binnenlopen. De reacties van haar gasten liegen er niet om. “Wauw! Groningen is weer een prachtig concept en een sfeervol kunstcafé rijker!” schrijft iemand in een review. Iemand anders schrijft: “Je kunt creatief bezig zijn onder het genot van een heerlijke kop koffie, wat mij betreft een perfecte combinatie!”

“Keramiek ís ook duur”

Wel krijgt de eigenaresse soms vragen over de prijzen. Per persoon betaal je een studiobedrag van 12,50. Daarbovenop komen de drankjes, en de prijs voor je keramiekstuk. Voor een mok betaal je bijvoorbeeld 20 euro, een vaas kan 50 euro zijn. “Sommige bezoekers vinden dat erg duur, maar keramiek ís ook duur. Ik probeer de prijzen zo laag mogelijk te houden, maar de verf, het glazuren en het bakken kost veel geld. Om over de huur van het pand nog maar niet te beginnen.”

Nu de vestiging in Groningen loopt en er langzaam een einde komt aan de hectische opstartmaanden, kan de onderneemster vast nadenken over méér. Want plannen heeft ze genoeg. Zo wil ze de openingstijden ‘s avonds verruimen, taart gaan verkopen, een muurschildering laten aanbrengen en een eigen atelier openen in Groningen, zodat ze zelf de keramiekstukken kan glazuren, iets dat ze nu nog uitbesteedt. Maar het allerliefst opent ze zo snel mogelijk een tweede vestiging in Amsterdam. “Dit concept moet op meer plekken komen.”