Cultuur & Uitgaan

Laatste meesterwerk Lazarus maakt van Groningen in mei weer even ‘Bowie-stad’

Het laatste meesterwerk van popicoon David Bowie is van 13 tot en met 31 mei te zien in MartiniPlaza. Dan staat de musical Lazarus op de planken van het theater. “Fantastisch dat Groningen straks opnieuw Bowie-stad is”, zei MartiniPlaza-directeur Willem de Kok maandagmiddag tijdens de perspresentatie.


Leestijd: 2 minuten

Laatste meesterwerk Lazarus maakt van Groningen in mei weer even ‘Bowie-stad’
Laatste meesterwerk Lazarus maakt van Groningen in mei weer even ‘Bowie-stad’

Zowel producent Albert Verlinde als de cast van de musical was maandag in het Groninger Museum voor een perspreview van de musical, die afgelopen jaar werd bekroond met vier musicalawards, waaronder die van Beste Grote Musical. Ook in de pers kreeg de musical louter lovende kritieken. 

Het verhaal
In de film ‘The Man Who Fell To Earth’ uit 1973 speelde David Bowie de rol van Thomas Newton. Lazarus begint waar de film eindigt: in het appartement van Thomas Newton. Een man die zich onbegrepen voelt op aarde, wordt achtervolgd door een liefde uit zijn verleden en verlangt naar ontsnapping. ‘Heroes’, ‘Changes’, ‘Life on Mars?’, ‘Absolute Beginners’ en vele andere Bowie-hits zijn de rode draad in Lazarus. De tijdloze songs worden in het Engels gezongen door een briljante cast, met onder meer Dragan Bakema als Thomas Newton en Noortje Herlaar in de rol van zijn assistente Elly. Ze worden begeleid door de zevenkoppige Lazarus-band die de muziek van wereldster Bowie laat schitteren.

Regisseur Ivo van Hove
Bowie creëerde zijn laatste meesterstuk samen met de internationaal gevierde en bekroonde theatermaker Ivo van Hove. Van Hove, directeur en regisseur bij Internationaal Theater Amsterdam, maakte over de hele wereld prijswinnende voorstellingen met topacteurs als Jude Law en Bryan Cranston. In 2019 ontving hij de Johannes Vermeerprijs voor zijn werk in en buiten Nederland.

Meesterwerk
Volgens Albert Verlinde (Stage Entertainment) is Lazarus een ander soort musical dan normaal. ”Maar het publiek omarmt dit. Daar zijn we ontzettend dankbaar voor”, zegt hij. Na een reeks voorstellingen in Amsterdam volgt een korte tour naar Rotterdam, Heerlen en eindigt in Groningen. Ook voor directeur van MartiniPlaza, Willem de Kok, is het bijzonder dat Lazarus naar zijn theater komt. “De tentoonstelling in het Groninger Museum heb ik destijds meerdere keren bezocht. Na de première van Lazarus in oktober, heb ik eerst een uur lang rondgelopen, nadenkend over wat voor meesterwerk ik had gezien. Fantastisch dat Groningen straks opnieuw Bowie-stad is.”

https://www.youtube.com/watch?v=aJZ5qvlRjCs
Lazarus – Absolute beginners | Musical Awards Gala 2020