Verschillende universiteiten hebben reeds hun bezorgdheid over Brexit geuit. Ze vrezen dat hierdoor Londen een minder aantrekkelijke bestemming zal worden om te studeren in het buitenland, waardoor hun broodwinning en uiteindelijk ook de kwaliteit van het onderwijs achteruit zal gaan.
Maar na analyse van de markt door huisvestigingsbedrijven, blijkt dat er nog steeds even veel studenten voor Londen kiezen voor hun studie of stage. In 2017 was London nog steeds de meest gezochte stad ter wereld voor studentenkamers. Dat betekent dat Londen nog steeds een zeer aantrekkelijke bestemming is voor internationale studenten.
Sinds het referendum in 2016 heeft Brexit over de hele wereld een negatieve reputatie, ingegeven door de xenofobe aanvallen en racistische uitlatingen van een bepaalde groep mensen die de Brexit als een verheerlijking van hun ideeën zagen.
Door veel universiteiten werd gevreesd dat al deze negatieve persaandacht zou zorgen voor een terugval in het aantal studenten. Maar die vrees is ongegrond gebleken. Nog steeds komen studenten vanuit de hele wereld, en vooral vanuit Europa en Azië naar Londen, op zoek naar het hoogste niveau van onderwijs. Vorig jaar waren er meer dan 100.000 buitenlandse studenten, en dat aantal zou dit jaar nog kunnen oplopen, goed voor bijna 1 op 5 studenten in deze wereldstad. Dit vertaalt zich ook economisch. Studenten dragen elk jaar niet minder dan 25 miljard pond of 35 miljard euro bij aan de Britse economie.
London heeft niets aan aantrekkingskracht ingeboet. Nog steeds staan drie van de universiteiten van deze stad in de top-tien beste universiteiten ter wereld volgens de QS World University Rankings van 2018. London School of Economics staat op de vierde plaats, Imperial College London op de vijfde plaats en University College London op de zevende plaats.
Behalve de kwaliteit van onderwijs, heeft de stad historische en internationale uitstraling en geniet het een prestige als hoofdstad van een wereldmacht en een voormalig wereldrijk.
Daarnaast kan de stad uitpakken met een uniek aanbod aan winkelgelegenheden, restaurants, bars, theaters, sportfaciliteiten, evenementen, waar zo goed als geen enkele andere stad ter wereld aan kan tippen.
Studenten blijken nog steeds bereid ver te reizen voor een studie in de meest prestigieuze stad ter wereld. En dit zijn niet alleen universiteitsstudenten. Ook voor wie taalcursus Engels buitenland, blijkt London nog steeds de meest populaire bestemming. Scholen als EF zien dat er nog steeds veel internationale en ook Nederlandse studenten voor Londen als bestemming kiezen voor hun cursus Engels of stage in het buitenland. Brexit heeft hier geen enkele invloed op gehad.
Het ziet er dus naar uit dat de stad haar aantrekkingskracht op studenten nog niet verloren heeft, ondanks alle negatieve pers en doemscenario’s gekoppeld aan de Brexit. Studenten blijven toestromen, en het lijkt erop dat London haar reputatie als studentenstad nog tot lang in de toekomst, en ook na Brexit, zal behouden.
Cultuur & Uitgaan
Londen ondanks Brexit populairste studentenbestemming
Ondanks alle angsten en onzekerheden gerelateerd aan Brexit, is London nog steeds de populairste studentenbestemming ter wereld.
Leestijd: 2 minuten