Cultuur & Uitgaan

Luthers Bach Ensemble brengt cantates in Groningen, Vries en Uithuizermeeden

Het Luthers Bach Ensemble brengt deze maand november brengt in Groningen, Uithuizermeeden en Vries Bachs 'most famous' cantates. Cantates die vaak op lessenaar staan, maar niet voor niets deze plek hebben verworven.


Leestijd: 1 minuut

Het programma opent met Wachet auf, één van Bachs beroemdste cantates niet in de laatste plaats om dat dansante openingskoor, maar ook om die bekende orgelbewerking uit de Schübler-Choräle.

Vervolgens klinkt Herr Christ, der einge Gottessohn met de alten van het kleinkoor die in de uitkomende stem schitteren, daarnaast de bijzondere flauto piccolo in een concertante hoofdrol. Er wordt besloten met Wachet Betet!BWV70: dramatiek en expressie met trompet solo.

Vanaf 1723 was Johann Sebastian Bach als cantor verantwoordelijk voor de muziek in de Thomaskirche in Leipzig. In de Lutherse kerken destijds waren de cantores verantwoordelijk voor alle kerkmuziek. Uit bestaande recente of oudere composities kozen zij de muziek voor de zondagsdienst, aangevuld met werken van eigen hand. Bach deed dat niet. Hij wilde de muziek van álle cantates voor álle zondagen en de kerkelijke feestdagen zelf schrijven.

Er zijn in totaal maar liefst vijf jaarreeksen geweest, helaas is daarvan een deel verloren gegaan. Na 1700 ontwikkelden cantates zich onder invloed van de Italiaanse opera tot doorgecomponeerde stukken waarin Bijbelteksten als recitatief werden gezongen en aria’s in eigentijdse Duitse verzen werd gezongen. De muzikale bezetting werd rijker en het orkest kreeg meer ruimte om zich te laten horen.

vrij 12 november 20.00 uur Bonifatiuskerk Vries

za 13 november 20.00 uur Mariakerk Uithuizermeeden

zo 14 november 10.00 uur Lutherse kerk Groni