Cultuur & Uitgaan

Meer dan 60 bewoners van De Wijert samen op podium Stadsschouwburg

Al zes keer werden verhalen uit verschillende Groningse wijken verteld op het podium, komende dagen staat De Wijert centraal in de voorstelling van De Wijk De Wereld. De uitvoering is te zien van 27 tot en met 29 juni in de Stadsschouwburg.


Leestijd: 2 minuten

Foto: Reyer Boxem
Foto: Reyer Boxem

De Wijk De Wereld is een samenwerkingsproject van Stichting De Wijk De Wereld en SPOT Groningen. De organisatie duikt ieder jaar samen met een groep professionele theatermakers een wijk van Groningen in, om samen een theatervoorstelling te maken. Persoonlijke verhalen worden door wijkbewoners met de rest van de stad gedeeld in een voorstelling voor en door Groningers.

“Wat het bijzonder maakt, is dat de verhalen van de bewoners van De Wijert op het podium te zien zijn,” legt Mirjam van der Heide van De Wijk De Wereld uit. “Normaal zie je theatergezelschappen, maar nu zijn het de mensen uit Groningen zelf die hun verhaal vertellen.”

‘Zó leren we de verhalen van de mensen uit De Wijert kennen’

Het maken van de voorstelling begint met een verkenning van de wijk. “We daar al in oktober mee begonnen. Karin Noeken is de artistiek leider en ging de wijk in als een nieuwe bewoner. Om allerlei bewoners te ontmoeten ging ze langs op de koffie en hebben we kookavonden georganiseerd. Zo leren we de verhalen van de mensen uit De Wijert kennen,” legt Van der Heide uit.

Foto: Reyer boxem

Daarna zijn de bewoners gekoppeld aan vijf verschillende theatermakers, waaronder Jooz, Gaja Caruso, Karel Hermans, Jantien Kurpershoek & Rik van den Heuvel en Ada Daniele & Shara Maaskant.

‘Ze hoorden muziek in de werkzaamheden’

Het resultaat is een montagevoorstelling van vijf stukken van een kwartier. Tussendoor worden hapjes geserveerd, gemaakt door drie chef-koks uit de wijk. Er wordt gedanst, muziek gemaakt en er is zelfs een ‘bouwblues’, geïnspireerd door de vele verbouwingen in de wijk. “Rik en Jantien hoorden muziek in de werkzaamheden dus ze hebben muziek gemaakt van het geluid van de bouw,” zegt Van der Heide.

In de voorstelling spelen meer dan zestig bewoners van De Wijert. In de uitvoering komen onder andere verhalen van de Molukse wijk, de Russische Tatiana, verschillende vaders uit de wijk en diverse andere bewoners aan bod. Van der Heide: “Elke editie is weer heel anders en daardoor leer je steeds nieuwe mensen en verhalen kennen. Het is echt een fantastisch project.”

De voorstelling is te zien van 27 tot en met 29 juni in de Stadsschouwburg. Er zijn nog kaarten beschikbaar voor zaterdagmiddag en zaterdagavond, te koop via www.dewijkdewereld.nl.