Cultuur & Uitgaan

Met de fiets naar de binnenstad? Per 1 februari extra regels voor parkeren op straat

De laatste tijd is er veel gebeurd rondom fietsparkeren in de binnenstad. Zo is het in delen van de binnenstad alleen mogelijk om je fiets in een vak, rek of stalling te plaatsen. De gemeente Groningen wil dat gebied per 1 februari uitbreiden met de Oude Boteringestraat (tot aan de Rode Weeshuisstraat) en de Zwanestraat. Daarmee hoopt de gemeente in dat gebied overlast van gestalde fietsen tegen te gaan.


Leestijd: 1 minuut

Met de fiets naar de binnenstad? Per 1 februari extra regels voor parkeren op straat
Met de fiets naar de binnenstad? Per 1 februari extra regels voor parkeren op straat

Momenteel is het rond de Grote Markt, de Nieuwe Markt, het Kwinkenplein, in de Oosterstraat en de Rode Weeshuisstraat alleen geoorloofd om je fiets in een fietsenstalling, vak of rek te plaatsen, en niet los op straat. Zet je hem niet in een vak, rek of stalling, dan loop je de kans dat je fiets verwijderd wordt. 

Dat gebied – de zogenoemde fietsparkeerzone – wil de gemeente per 1 februari uitbreiden met de Oude Boteringestraat (tot aan Rode Weeshuisstraat) en de Zwanestraat. Daarmee hoopt de gemeente de ophoping van fietsen op straat verder tegen te gaan en de openbare ruimte beter toegankelijk te houden. Per 1 februari treedt ook de nieuwe in- en uitgang van de fietsenstalling Grote Markt in werking, voor fietsers en voetgangers vanaf de Stalstraat.

De gemeente wil ook aan de slag met oplossingen voor fietsoverlast in de rest van de binnenstad, met name aan de westkant. Zo worden in de Brugstraat bijvoorbeeld veel fietsen gestald. Die oplossingen kan bestaan uit tijdelijke maatregelen als pop-upstallingen en rode lopers, maar ook met een andere ordening van fietsvakken en rekken op straat.