Cultuur & Uitgaan

Mini-museum experience voor kinderen in het Noordelijk Scheepvaartmuseum

Kinderen kunnen in de herfstvakantie in het Noordelijk Scheepvaartmuseum terecht voor een mini-museum experience. Op de Doe-zolder van het Noordelijk Scheepvaartmuseum krijgen ze niet alleen een kijkje achter de schermen van een museum, maar kunnen ze ook zelf als museummedewerker aan de slag.


Leestijd: 2 minuten

Heb je altijd al in een museum willen werken en je eigen tentoonstelling willen maken? Of ben je ontzettend nieuwsgierig naar de wereld achter de schermen van een museum? Kom dan naar de Doe-zolder in het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Hier maak je kennis met de hoofdtaken van een museummedewerker: verzamelen, registreren en presenteren. Bovendien mag je zelf conservator zijn. Oh, en wel voor sluitingstijd weer naar beneden gaan hè? Je weet nooit wat er gebeurt als je ’s nachts wordt opgesloten in een museum…!

Verzamelen

In de letterbakken zie je de verzamelingen van museummedewerkers, maar ook van bezoekers. Misschien heb je wel een voorwerp in je jaszak dat je zou willen toevoegen aan deze verzameling? Hang er dan ook even een labeltje aan met wat meer informatie over het object! En zie je nou iets heel leuks in de kast staan wat je graag zou willen hebben? Dan mag je dat meenemen!

Registeren

Het is misschien niet op eerste gezicht duidelijk wat deze objecten zijn en waarvoor ze gebruikt werden. Maar dat kun je wel uitvinden! Bekijk de voorwerpen eens goed en probeer maar eens als een echte registrator een registratiekaart in te vullen. Op de registratiekaarten zijn ook een aantal vragen opgenomen die er voor zorgen dat je beter naar het object gaat kijken.

Presenteren

Het presenteren van objecten is erg belangrijk. Wat laat je zien, welk verhaal vertel je in jouw museum, hoe licht je voorwerpen uit en hoe zet je ze neer? Richt een mini-museum in en vertel daarmee jouw verhaal!

De Doe-zolder maakt onderdeel uit van de tentoonstelling ODE – 90 jaar Noordelijk Scheepvaartmuseum. Deze tentoonstelling gaat niet alleen over de geschiedenis van het scheepvaartmuseum, maar gaat ook in op de vraag; wat is en doet een museum nou precies? De tentoonstelling en de Doe-zolder zijn te bezoeken op dinsdag t/m zaterdag van 10:00-17:00u en op zondag van 13:00-17:00u in het Noordelijk Scheepvaartmuseum (Brugstraat 24, Groningen).