Cultuur & Uitgaan

Musea in Groningen trekken samen 900.000 bezoekers. Maar hoe vergaat het de musea afzonderlijk?

De musea in Groningen konden in 2019 samen meer dan 900.000 bezoekers noteren. Dat meldt Erfgoedpartners, de koepel voor erfgoedinstellingen in de provincie Groningen. Mooi nieuws voor liefhebbers van cultuur en van musea. Maar hoeveel bezoekers kwamen er in de musea in Groningen afzonderlijk? Hieronder het overzicht van de resultaten van de musea in álle delen van de provincie Groningen.


Leestijd: 2 minuten

Musea in Groningen trekken samen 900.000 bezoekers. Maar hoe vergaat het de musea afzonderlijk?
Musea in Groningen trekken samen 900.000 bezoekers. Maar hoe vergaat het de musea afzonderlijk?

De Fraeylemaborgin Slochterenis tevreden over de bezoekcijfers in 2019. Er kwamen 1.000 bezoekers meer in de borg dan in het jaar 2018 en dat was al een topjaar. De glastentoonstelling van Bernard Heesen viel in goede aarde. In het park kwamen maar liefst 15.000 bezoekers meer. ‘Die stijging wordt waarschijnlijk veroorzaakt door het feit dat mensen wennen aan de warme zomer. De mensen worden weer actiever. Ook het feit dat de follies in het park van binnen kunnen worden bezocht, ook als er geen toegangskaartje voor de borg wordt gekocht heeft invloed op de toename.’

De directeur van het GRID Grafisch Museumin Groningenis buitengewoon enthousiast over het resultaat van 2019: ‘Bijna 15.000 bezoekers! Niet eerder vertoond in de geschiedenis van het museum.’

Het Universiteitsmuseumin Groningen noteerde het afgelopen jaar 10.943 bezoekers. ‘Een succesvol jaar. We groeiden flink in bezoekersaantal ten opzichte van 2018 ondanks de invoering van een toegangsprijs. Met een paar pakkende tentoonstellingen, veel aandacht voor social media kregen we een mooie groei te zien. We kijken uit naar de toekomst wanneer we hopen verder door te groeien.’

Voor het Visserijmuseumin Zoutkampgaat 2019 de boeken in als een absoluut recordjaar. De expositie '50 jaar afsluiting Lauwerszee – Het verdriet van Zoutkamp' trok maar liefst 7372 bezoekers. Zelfs de landelijke pers besteedde er uitgebreid aandacht aan. Het museum mocht veel groepen verwelkomen voor een rondleiding, verzorgd door een oud-visserman.

Ook Museum Wierdenlandin Ezingelaat een groei zien ten opzichte van 2018. Het museum vierde in 2019 het 25-jarig bestaan met in dit jubileumjaar extra aandacht voor Jan Delvigne (1943-2014), die heel belangrijk is geweest voor het museum.

Het MuzeeAquariumin Delfzijlheeft in 2019 25.359 bezoekers ontvangen. ‘Boven verwachting’ laat het museum weten. ‘2019 was het eerste jaar dat het museum weer volledig geopend was na de herbouw. In 2018 was het zeven maanden open en kwamen er 20.230 bezoekers.’

De Historische Scheepwerf Hoogezand-Sappemeerconstateert dat de toename met name te danken is aan evenementen als de Open Monumentendag en vooral aan WinterWelvaart.

Het Veenkoloniaal Museumin Veendamontving in 2019 veel scholen en meer Museumkaartbezoek dan anders. Vooral de herfstmaanden waren erg druk voor het museum.

Museum ’t Verzoamelhuus Niekerk(WK) noteert een kleine plus ten opzichte van 2018. De expositie Kroamschudden is goed bezocht. De expositie ging niet alleen over de kraamkamer in vroegere tijden, maar ook over de vroegere plaatselijke fotograaf Marten (ploatje) Hazenberg. Ook waren er schilderijen van een plaatselijke kunstenaar te bewonderen.

Behalve musea weten ook kerken van de Stichting Oude Groninger Kerkenbelangstelling te trekken. De stichting tekent aan dat ‘dat meer dan 65.000 belangstellenden de kerken bezochten naar aanleiding van de jubileumcampagne ’50 kerken open!’. Ook kwamen veel mensen af op de theatervoorstellingen in de kerken in het kader van ‘Veur Aaltied’, die nagenoeg uitverkocht waren.

Foto: Museum Wierdenland Ezinge