Cultuur & Uitgaan

Mysteries van het bos Abelstok ontrafeld

Abelstok: voor de vluchtige voorbijganger misschien een bos in Groningen als ieder ander, maar niets is minder waar. Van eeuwenoude sages over de herkomst van de plaatsnaam tot roddels over de hippiecommune die er in de jaren zeventig van de vorige eeuw verbleef – het bos van Abelstok is gehuld in verhalen. Deze komen uitvoerig aan bod tijdens een bijeenkomst in Schouwerzijl op 20 februari.


Leestijd: 2 minuten

Mysteries van het bos Abelstok ontrafeld
Mysteries van het bos Abelstok ontrafeld

Donderdag 20 februari organiseren De Verhalen van Groningen en Dorpshuis ’t Zylhoes in Schouwerzijl een bijzonder Verhalencafé over Abelstok. Tijdens deze avond vertelt Sanne Meijer over de geschiedenis van dit mysterieuze bos op het Hogeland, en gaan bezoekers daarna met elkaar in gesprek om samen herinneringen op te halen aan Abelstok.

Verhalencafé

Bewoners van de omliggende dorpen willen de verhalen van Abelstok bewaren voor de toekomst. Daarom organiseren De Verhalen van Groningen en Dorpshuis ’t Zylhoes in Schouwerzijl op donderdag 20 februari een Verhalencafé over Abelstok. Historica Sanne Meijer schreef het veelgelezen artikel ‘De Hippies en Hillbillies van Abelstok’ en verzorgt een korte inleiding over de veelbewogen geschiedenis van het bos.

Na deze inleiding gaan we met elkaar in gesprek. Wat weet jij nog van de inmiddels verwilderde boomgaard? En kun jij je de bewoners nog herinneren? Hoe zag de boerderij eruit, die hier ooit stond? Leuke anekdotes of persoonlijke herinneringen over Abelstok – je mag alles delen. Na afloop wordt al het materiaal samengebracht in een verhaal op de website van De Verhalen van Groningen.

Praktische informatie

Het Verhalencafé vindt plaats op donderdag 20 februari in Dorpshuis ’t Zylhoes (Zijlvestweg 3, Schouwerzijl). De deuren gaan open om 19:30u en het programma start om 20:00u. De entree is gratis.

Iedereen is welkom, ook als je liever alleen wilt luisteren. Je hoeft niet per se deel te nemen aan het gesprek. Je kunt zich van tevoren aanmelden door een mail te sturen naar sanne.meijer@deverhalenvangroningen.nl. Dit is niet verplicht, maar vol = vol.

Over De Verhalen van Groningen

De Verhalen van Groningen maakt de Groninger identiteit zichtbaar en beleefbaar. Dat doet de organisatie door verhalen over Groninger cultuurhistorie op te halen én weer door te vertellen. Eén van de manieren waarop de organisatie verhalen verzamelt is door de organisatie van Verhalencafés. De verzamelde verhalen kunnen vervolgens vertaald worden naar allerlei culturele producties – zoals theater, exposities en festivals.