Cultuur & Uitgaan

Nachtclub OOST is terug, en beter dan ooit

Nachtclub OOST is terug van weggeweest. De nachtclub die in het najaar van 2021 moest sluiten is terug op de oude locatie aan de Oosterstraat. Sterker nog, de zaak is stevig uitgebreid. Dat meldt de Groninger Ondernemers Courant.


Leestijd: 2 minuten

Nachtclub OOST is terug, en beter dan ooit
Nachtclub OOST is terug, en beter dan ooit

In 2016 werd OOST opgericht door Bram Steenhuis en Rob van den Ham, een jaar later sloot Jorn Canrinus bij hen aan. In januari 2020 vertrok Van den Ham. Toen sloeg de coronacrisis bovendien toe. Het gaf Steenhuis en Canrinus de tijd om te kijken hoe het pand eigenlijk in elkaar stak en of de huurprijs zich nog verhield tot de meerwaarde van het pand voor de nachtclub. 

Daar kwam slecht nieuws uit: het pand kende enkele gebreken en bleek financieel niet houdbaar, mede vanwege het gebrek aan inkomsten door corona. Er werd besloten om de stekker eruit te trekken. 

Steenhuis en Canrinus gingen op zoek naar een mogelijke nieuwe locatie en raakten in gesprek met ondernemers van The Boilermaker Group, het bedrijf achter de succesvolle Groningse cocktailbar The Stockroom, en vegan restaurant Achterwerk, dat al huisde aan de Oosterstraat 13A en destijds door de drie kompanen van OOST was opgericht.

“Toen kwamen ze op het idee om de krachten te gaan bundelen in het oude pand. Daardoor waren er opeens wel de middelen en de daadkracht om het pand toch aan te pakken. Nu kan het pas echt zijn potentieel bereiken”, vertelt Kos van Erp enthousiast, programmeur van OOST. “OOST blijft OOST. We hebben gezorgd dat het weer is zoals het was.”

Tijdens de coronacrisis droegen Steenhuis en Canrinus het stokje aan hem over om de nachtclub te runnen. “Ik vind het mooi om voort te bouwen op wat Bram en Jorn in het begin hebben neergezet. OOST blijft echt een nachtclub. Zaterdagnacht wordt voor clubnachten, met binnen- en buitenlandse acts. Daarnaast gaan we op vrijdag regelmatig live muziek presenteren. Het blijft echt de nachtclub zoals mensen die al kenden, met een net iets breder en dieper aanbod”, zegt Van Erp.

De indeling van de nachtclub is grotendeels hetzelfde, maar de hal is opgefrist met nieuwe lichten en er is een toilethoek bijgeplaatst. De grootste veranderingen in het pand zijn die in de bar aan de voorzijde en het restaurant aan de achterzijde. Die hebben een grote make-over gekregen. 

Het voormalige pand van het Willem Lodewijk Gymnasium had aan de voorzijde allemaal leegstaande kantoren. Daar komt nu Cilinder in, een bar bestaande uit twee verdiepingen met verschillende wilde bieren, natuurwijn en cocktails. Vegan restaurant Achterwerk zat al aan de achterkant van het pand en gaat ook weer open nadat het een flinke opknapbeurt heeft gekregen. 

Op 1 en 2 april kende OOST al een succesvol en feestelijk openingsweekend. Afgelopen weekend opende ook Achterwerk weer haar deuren. Volgens Van Erp wordt de bar aan de voorzijde momenteel nog verbouwd. “De openingsdatum houden we nog even geheim, maar die zal over een paar weken ook af zijn. En het gaat er een stuk beter uitzien dan voorheen.”

Foto: Sjoerd Knol