Cultuur & Uitgaan

Nieuw fine-dining-restaurant Noor in Hoogkerk officieel geopend

Restaurant Noor van Marleen en Jeroen Brouwer is op 1 maart 2022 officieel geopend. De openingsceremonie werd verricht door Jonnie en Thérèse Boer van restaurant De Librije, samen met de burgemeester van Groningen Koen Schuiling en gemeentesecretaris Christien Bronda. Noor is gevestigd in de uit 1927 stammende Theresiakapel in Groningen en is het tweede restaurant van het echtpaar Brouwer, dat eerder sterrenrestaurant De Loohoeve in Drenthe uitbaatte. Met Noor zetten zij wederom een fine-dining-restaurant op niveau neer.


Leestijd: 3 minuten

Nieuw fine-dining-restaurant Noor in Hoogkerk officieel geopend
Nieuw fine-dining-restaurant Noor in Hoogkerk officieel geopend
Noor is gevestigd in de uit 1927 stammende Theresiakapel in Groningen
Noor is gevestigd in de uit 1927 stammende Theresiakapel in Groningen

Nadat Marleen en Jeroen Brouwer Restaurant & Hotel De Loohoeve eind januari 2022 overdroegen aan de nieuwe eigenaren, vond per 8 februari de ‘soft opening’ plaats van Noor. Marleen Brouwer: “In de weken voor de officiële opening hebben we op een volwaardige manier proefgedraaid en de puntjes op de i gezet. De enthousiaste reacties tot dusver en onze eigen ervaringen laten zien dat we met Noor de goede keuze hebben gemaakt. En we zijn er trots op dat de burgemeester, de gemeentesecretaris en Jonnie en Thérèse Boer de openingsceremonie hebben verricht.”

Eigenwijs en verrassend

Jeroen Brouwer: “We koken met seizoensgebonden en dagverse producten die we zelf lekker vinden en die komen van dichtbij en van verder weg. We combineren klassieke bereidingen met wereldse invloeden en moderne smaken. 

Spelen met licht en donker

In het restaurant is plaats voor 40 gasten. Vier daarvan kunnen plaatsnemen aan de in de keuken geïntegreerde Chef’s Table, waar men letterlijk middenin de keuken eet. In het interieur, dat is ontworpen door Manon de Groot voor ontwerpbureau Dofine uit Winschoten, is veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen en wordt er gespeeld met licht en donker. Eyecatchers zijn de witte Cloud Softlight hanglampen van Molo Design die als wolken boven het restaurant zweven en de prachtige glas in lood ramen van de kapel die zorgen voor een bijzondere lichtinval. Ook de opvallende gekleurde sculpturen van kunstenaar Eelco Hilgersom springen in het oog.

Wijnen uit het priesterkoor

Het priesterkoor is het domein van sommelier Nick Nijkamp, finalist van de wedstrijd om de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2021. Hier, vanuit het voormalige hoofdaltaar van de kapel, worden de wijnen geschonken. De wijnen worden bewaard in het achterste deel van het priesterkoor, waar ze te zien zijn achter de imposante metershoge glazen deur. Deze boven de kelder gelegen ruimte wordt door een luchtventiel vanuit de kelder op een constante temperatuur van rond de 15 graden gehouden. Jeroen Brouwer: “Op de wijnkaart staan ruim 200 wijnen, meest afkomstig uit Europa en aangevuld met wijnen van verder weg zoals Zuid-Afrika. Dankzij het Coravin-systeem schenken we meer dan 30 wijnen per glas, ook uit de duurdere prijsklasse. Daarnaast schenken we bijzondere alcoholvrije dranken, passend bij de gerechten. Een voorbeeld is ons zelfgemaakte sap van gefermenteerde wortel met pompoen.”

De wijnen worden bewaard in het achterste deel van het priesterkoor.
De wijnen worden bewaard in het achterste deel van het priesterkoor.

Team met ervaring

Keukenchef is Janick Niemeijer en in het restaurant zijn sommelier Nick Nijkamp en maître Helena Cyris de gezichten. Marleen Brouwer: “Zij werkten ook al in De Loohoeve en hebben ruime ervaring op sterrenniveau zowel binnen als buiten Nederland. Met een sterk team aan de voorkant kan ik met een gerust hart weer mijn plaats als chef in de keuken innemen, waar ik zorg voor de koude kant en de patisserie. Natuurlijk gaan we er alles aan doen om de noteringen die De Loohoeve had in de restaurantgidsen terug te krijgen en te evenaren, inclusief de Michelinster.”

Restaurant Noor is geopend van dinsdag tot en met zaterdag voor het diner en van woensdag tot en met zaterdag voor de lunch.

Foto’s: Chantal Arnts.