Cultuur & Uitgaan

Nieuwe autoroute in provincie - “Fivelingo: ‘t wierdenland aan de stroomsnelweg”

De route “Fivelingo: ‘t wierdenland aan de stroomsnelweg” laat je kennismaken met een aantal van de wierden en dorpjes in Fivelingo. In dit gebied is eind jaren ’50 vorige eeuw één van de allergrootste gasvelden van de wereld gevonden. Slingerend door het Fivelingo-gebied reis je in korte tijd van een paar eeuwen terug naar een Groningen met blik op de toekomst – ‘Het wierdenland aan de stroomsnelweg’, want bovengronds worden de pittoreske wierdendorpjes inmiddels in een web gesponnen van hoogspanningskabels op hoge stroompalen.


Leestijd: 1 minuut

Nieuwe autoroute in provincie - “Fivelingo: ‘t wierdenland aan de stroomsnelweg”
Nieuwe autoroute in provincie - “Fivelingo: ‘t wierdenland aan de stroomsnelweg”

De route vertelt over de enorme gevolgen van de gaswinning én de nieuwe stroomsnelweg voor de dorpjes en de bewoners, en laat het op locaties zien. De rode lijn door de route toont echter de veerkracht van de Groningers: “Kop d’r veur en wie goan deur”!

De startlocatie van de route is Brasserie Meer in Loppersum. Daar kun je een routeboek ophalen en eventueel een heerlijke lunch nuttigen alvorens de route te rijden. Vanaf hier kun je vanaf zaterdag 24 september de route rijden. De autoroute eindigt op een plek waar historie én toekomst elkaar fysiek raken, elkaar versterken. Waar je wordt geïnspireerd verder in de toekomst te kijken. Dat is bij het kunstwerk de Hemelpoort op de Noordkaap – het noordelijkste puntje van het vasteland.

Voor de eerste 100 routerijders is er een leuke goodiebag, samengesteld met producten en aanbiedingen van lokale bedrijven en partners. De route is samengesteld door LocalGroningen in samenwerking met Reinalda Start, mede-auteur van ‘De Gaskolonie’. In de goodiebag zit een kortingsbon voor dit boek, voor nog meer achtergronden over de gaswinning.

De route “Fivelingo: ’t wierdenland aan de stroomsnelweg” is nu te boeken. Kijk voor informatie op de website https://www.localgroningen.nl. De route kan individueel of met groepen gereden worden.

Foto: LocalGroningen