Cultuur & Uitgaan

Nieuwe conservator bij Groninger Museum speciaal voor “De Ploeg” en Groningse moderne kunst

Groningse moderne kunst krijgt voortaan extra aandacht binnen het Goninger Museum. Dit heeft namelijk mevrouw Nadia Abdelkaui (foto boven) benoemd tot nieuwe conservator Kunst in Groningen van 1850 tot heden.


Leestijd: 1 minuut

Nieuwe conservator bij Groninger Museum speciaal voor “De Ploeg” en Groningse moderne kunst
Nieuwe conservator bij Groninger Museum speciaal voor “De Ploeg” en Groningse moderne kunst

Per 1 februari 2021 is Nadia Abdelkaui gestart als conservator Kunst in Groningen van 1850 tot heden bij het Groninger Museum. Als conservator zal zij zich verder specialiseren op het gebied van De Ploeg en Groningse moderne kunst.

Daarnaast houdt ze zich bezig met het opzetten van tentoonstellingen, het ontsluiten van de collectie en het aanvullen van daarvan, in lijn met het verzamelbeleid van het museum. Een van haar eerste projecten wordt de tentoonstelling over Alida Pott, het eerste vrouwelijke lid van Kunstenaarsvereniging De Ploeg.

Abdelkaui (Rotterdam, 1992) studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en volgde hier ook haar master Erfgoedstudies: Museumconservator. Tijdens haar studie was Abdelkaui één jaar lang conservator in opleiding bij het Centraal Museum in Utrecht, waar ze meewerkte aan de tentoonstelling Rietvelds Meesterwerk: Lang Leve De Stijl, over het iconische Rietveld Schröderhuis in Utrecht.

Ze bleef daarna aan als medewerker Collectiebeheer. Vanaf 2018 werkte ze als curator bij Museum Het Schip waar ze de tentoonstelling Bruno Taut: De fantasie voorbij organiseerde over de kleurrijke Duitse architect en kunstenaar Bruno Taut. In 2020 was ze ook gastcurator in het Centraal Museum voor de tentoonstelling Collector’s Item: de hedendaagse kunstcollectie van Pieter en Marieke Sanders.

(De foto boven is van Siese Veenstra).