Cultuur & Uitgaan

Nieuwe expositie in GRID Grafisch Museum Groningen: werk van Franca Treur en Olivia Ettema

Vandaag, vrijdag 9 juli opent gedeputeerde Mirjam Wulfse de tentoonstelling “Schaduwen in de kamer” in GRID Grafisch Museum Groningen. Olivia Ettema’s beelden bij de verhalen van Franca Treur. Illustrator Olivia Ettema en schrijfster Franca Treur zijn inmiddels een bekend en gewaardeerd duo in literair Nederland.


Leestijd: 1 minuut

Nieuwe expositie in GRID Grafisch Museum Groningen: werk van Franca Treur en Olivia Ettema
Nieuwe expositie in GRID Grafisch Museum Groningen: werk van Franca Treur en Olivia Ettema

In 2014 vroeg NRC Ettema een ultrakort verhaal van Treur te illustreren voor de Achterpagina en sindsdien publiceren ze samen geïllustreerde verhalen in NRC Handelsblad, nrc.next enTrouw. Deze zijn tegenwoordig gebundeld te koop. De tentoonstelling toont het werk van Ettema in deze samenwerking: originele schetsen en illustraties, lino- en sjabloondrukken. In een korte film vertellen Treur en Ettema over hun werk.

De kunst van het weglaten

In de ruimtes die Ettema tekent, wordt duidelijk een psychologisch spel gespeeld, getuige de donkere schaduwen, de houdingen van de personages en de richting van hun blik. “Qua stijl passen de tekeningen wonderwel bij mijn korte verhalen. Ik had per aflevering maar 450 woorden. Dat betekende: veel schrappen. De tekeningen van Olivia zijn ook heel leeg. Ze heeft veel weggelaten. Geen frutsels, alleen het noodzakelijke. Dat heeft als voordeel dat lezers het beeld zelf kunnen invullen. Het prikkelt de fantasie”, aldus Franca Treur. Het bijzondere is dat Olivia Ettema gebruik maakte van de lino-techniek. Ze maakte zelf de uitsnedes en drukte die af.

Van Den Haag naar Grafisch Groningen

De oorspronkelijke tentoonstelling was een initiatief van Huis van het Boek in Den Haag. Daar was hij onder de titel Franca Treur en Olivia Ettema, vijf jaar samenwerking te zien van 6 april tot en met 16 juni 2019. De tentoonstelling kon naar Groningenkomen dankzij de samenwerking met Huis van het Boek in Den Haag en de Amsterdamse kunstenares Olivia Ettema.

Fronique Oosterhof, directeur van GRID:  “Het werk van Ettema toont aan hoe fris en hedendaags de toepassing van analoge druktechnieken kan zijn. Deze expositie past dan ook uitstekend in onze opdracht om het immateriële grafische erfgoed levend te houden.”