Cultuur & Uitgaan

Nieuwe fietsroute in Noord-Groningen: ‘Van haver tot gort op het Hogeland’

Waddengoud heeft samen met Cultuurerf Andledon een 42 km lange fietsroute uitgezet langs Noordpolderzijl, Usquert, Warffum, Baflo, Saaxumhuizen en Den Andel. De fietsroute heeft als thema streekproducten. Hoe gort uit Warffum ooit de wereld veroverde, de eierbal als UNESCO cultuurerfgoed en het kleinste zeehaventje van Nederland ‘Noordpolderzijl’ dat ooit een vissershaventje was en thuishaven van zeehondenjagers zijn enkele onderwerpen van de route. Start- en eindpunt is Andledon en de route is te fietsen met de gratis izi.TRAVEL app.


Leestijd: 1 minuut

Nieuwe fietsroute in Noord-Groningen: ‘Van haver tot gort op het Hogeland’
Nieuwe fietsroute in Noord-Groningen: ‘Van haver tot gort op het Hogeland’

De route gaat langs een 23-tal toeristische punten en ondernemers. Bij Noordpolderzijl is Café ’t Zielhoes in de voormalige sluiswachterwoning één van die punten. Hier kunnen fietsers via de app lezen over de geschiedenis ervan en het mysterieuze bezoek van wereldster Bob Dylan in de jaren 90.

Op de dijk vertellen de routemakers over het getijdenhaventje. Achter de dijk kunnen fietsers ook de 1 km lange kwelderwandeling van Het Groninger Landschap beleven. Dichter Gritter schreef voor de app een gedicht over deze kwelders. Verder is één van de markante punten op de route Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum.

In Baflo bij de Laurentius kerk komt de fietser alles te weten over het ‘zoep’mbrij’ klokje. Van deze ‘zoep’mbrij’ gortepap is een heerlijk recept toegevoegd. “Als de coronamaatregelen weer versoepelen, gaan we deze fietsroute en de vorig jaar gelanceerde Waddengoud foodwalk Tussen Den Andel en Warffum nog feestelijk openen hier op ons cultuurerf”, aldus Johanna Davids van Andledon. 

Waddengoud themaroutes in Provincie Groningen
Stichting Waddengroep van Waddengoud is initiatiefnemer van het project Waddengoud foodroutes. In dit project maken ze in samenwerking met diverse lokale Groninger ondernemers en organisaties meerdere wandel- en fietsroutes in het waddenkustgebied van Noord-Groningen. De ontwikkeling van deze fietsroute is hier onderdeel van. De Provincie Groningen steunt het project met een financiële bijdrage uit de subsidieregeling ‘Toeristische themaroutes’.

Meer info over de route op: https://www.waddenmarktplaats.nl/fietsroute-van-haver-tot-gort-op-het-hogeland/ en op Visit Wadden: https://www.visitwadden.nl/nl/bezoeken/routes/2991593527/waddengoud-fietsroute-noordpolderzijl-van-haver-tot-gort-op-het-hogeland