De tentoonstelling onderzoekt de koloniale erfenis van de wetenschap aan de hand van de collectie van Groningse wetenschapper Petrus Camper (1722-1789). De stukken uit deze collectie worden al 200 jaar in de Rijksuniversiteit Groningen bewaard, en ze zijn al vaker tentoongesteld in het Universiteitsmuseum. Camper was een invloedrijke wetenschapper die zich uitsprak tegen slavernij en pleitte voor een betere gezondheidszorg. Tegelijkertijd verzamelde hij zonder toestemming menselijke overblijfselen uit de koloniën. Hij vocht voor betere gezondheidszorg tijdens zwangerschap, maar wilde ook zonder verdoving pijnlijke operaties op mensen testen.
De nieuwe tentoonstelling toont, aan de hand van nieuwe inzichten en onderzoeken, hoe de nalatenschap van Petrus Camper verweven is met kolonialisme en de ontwikkeling van wetenschappelijk racisme. De focus van de tentoonstelling is dan ook niet de wetenschapper zelf, maar de objecten in zijn collectie en de bredere historische context waarin deze zijn verzameld.
De expositie stelt kritische vragen over de manier waarop Camper en andere wetenschappers toegang kregen tot menselijke en dierlijke lichamen. De tentoonstelling besteedt in het bijzonder aandacht aan het verhaal achter de voorouderlijke overblijfselen van een KhoeKhoe-vrouw uit Zuid-Afrika die in de collectie aanwezig is, en dankzij vooronderzoek voor deze tentoonstelling geïdentificeerd konden worden. Een fundamentele vraag die komt bovendrijven is: hoe moet een museum vandaag de dag omgaan met de nalatenschap van historische wetenschappers zoals Petrus Camper? De tentoonstelling nodigt bezoekers uit om mee te denken over een antwoord.
De tentoonstelling is onderdeel van het internationale samenwerkingsverband Pressing Matter Ownership, Value and the Question of Colonial Heritage in Museums. Het werd samengesteld door onderzoekers uit Amsterdam, Groningen en Leiden.
Op vrijdag 14 maart is er een besloten opening van de tentoonstelling. Dan spreken onder andere prof. Wayne Modest, directeur van het Wereldmuseum, prof. Valika Smeulders, hoofd afdeling Geschiedenis bij het Rijksmuseum en hoogleraar Musea, erfgoed en religie aan de RUG en Tauriq Jenkins, onderzoeker aan de University of Cape Town en lid van de Goringhaicona Khoi Khoin Traditional Indigenous Council.
De tentoonstelling is te zien tot 21 september 2025.