Cultuur & Uitgaan

Nieuwe tentoonstellingen in Pictura in Groningen

Van zondag 9 mei t/m zondag 20 juni exposeren in galerie Pictura in Groningen: Peter O Gerrits (foto boven) en Guus Slauerhoff.>>


Leestijd: 2 minuten

Nieuwe tentoonstellingen in Pictura in Groningen
Nieuwe tentoonstellingen in Pictura in Groningen

Peter O. Gerrits heeft zich sinds 1995 gespecialiseerd in de zeefdruktechniek (silk screen printing).

Modern design heeft Gerrits grote interesse, waarbij hij steeds zoekt naar uitdagingen in vorm en nieuwe (digitale) technieken. Hij ontwerpt en zeefdrukt voornamelijk constructivistisch en geometrisch abstract, staat daarbij zogezegd op de schouders van kunstenaars zoals Malevich, Mondriaan, Battermann en Siep van den Berg. Zijn werk noemt hijzelf ook wel ‘thematisch abstract’ en het is voor hem een continu experiment van zoeken naar de schoonheid en harmonie van abstracte (geometrische) vormen. Met name het handmatige aspect van het zeefdrukproces en het bereiken van hoge precisie in combinatie met primaire, esthetische vormen zijn daar onderdeel van.

De huidige expositie toont werken die Gerrits de afgelopen Coronaperiode in ‘isolement’ in het Grafisch Centrum in Groningen heeft vervaardigd. Zwarte lijsten omranden symbolisch deze bizarre periode.

www.petergerrits.nl

www.pictura-groningen.nl

Guus Slauerhoff (Sneek, 1945) had zijn eerste solo-expositie in 1969 in galerie der A in Groningen. Na ruim 50 jaar als beeldend kunstenaar komt hij terug naar Groningen met een grote overzichtstentoonstelling van zijn werk in Pictura: ‘Dasein und ich’.

‘Dasein und Ich’ – het bestaan en ik- vormt de rode draad door het hele werk van Guus Slauerhoff. Hij is met name geïnteresseerd in het lot van de mens, de existentiële problematiek. De thema’s daarin zijn: vergankelijkheid, melancholie, pijn, verlangen, strijd, dood, eenzaamheid en erotiek. Zijn worsteling met het leven en de schoonheid van het schurende bestaan. Zijn hele oeuvre ziet hij als een neerslag van zijn biografisch proces. Al existerend, al wat hij doet en maakt, is zijn essentie neerzetten. Via zijn beelden wordt er meer en meer zichtbaar wat hem bezielt. “Mijn beelden dragen mij door het leven – mijn beelden, dat ben ik.”

Op zondag 6 juni om 14:00 uur wordt er een rondleiding gegeven door de kunstenaar en op zondag 20 juni om 15:00 uur is er een finissage gepland.

www.guusslauerhoff.nl