Cultuur & Uitgaan

Nieuw kunstwerk over voorbijgangers in Tschumipaviljoen Hereplein

Voorbijgangers van het Tschumipaviljoen vormen het uitgangspunt voor het nieuwe werk van kunstenaar Rosa Everts. In de weken voorafgaand aan de opening is het maakproces zichtbaar: Everts vraagt het langslopende en -fietsende publiek om te poseren en legt vervolgens hun silhouet vast op de wanden van het glazen paviljoen. Het resultaat is een werk dat een weerspiegeling is van de omgeving van het Tschumipaviljoen: het Hereplein met al haar ‘passanten’.


Leestijd: 1 minuut

Nieuw kunstwerk over voorbijgangers in Tschumipaviljoen Hereplein
Nieuw kunstwerk over voorbijgangers in Tschumipaviljoen Hereplein

Rosa Everts

Rosa Everts (Groningen, 1986) is beeldend kunstenaar. In 2009 studeerde ze af aan Academie Minerva. Sindsdien exposeert ze regelmatig in galeries en musea door heel Nederland en is haar werk te vinden in verschillende (privé)collecties, waaronder het Ministerie van Buitenlandse Zaken.  

Haar werk reflecteert op de menselijke omgeving en hoe deze in de loop van de tijd verandert. Het werk van Rosa Everts verhoudt zich altijd tot tekenkunst, maar kan veel verschillende vormen aannemen: van zeer gedetailleerde kleurpotloodtekeningen op papier tot grote muurtekeningen of omvangrijke ruimtelijke installaties, vaak gemaakt van papier.

Podium voor (noordelijke) kunstenaars

Het Tschumipaviljoen wordt sinds dit jaar geprogrammeerd door Kunstpunt Groningen. Na de serie DichtLicht op het verleden, waar familieverhalen van Groningers over het slavernijverleden centraal stonden, en de pop-upinstallatie van Martina Dal Brollo begin deze maand, biedt het paviljoen de komende tijd 24 uur per dag zichtbaarheid aan het werk van noordelijke kunstenaars. 

Nicoline Wijnja, projectleider bij Kunstpunt Groningen: “We vragen kunstenaars om met hun werk te reageren op het gebouw en omgeving en uitstraling te geven aan het plein. Naast (inter)nationale kunstenaars focussen we de komende tijd op kunstenaars uit het noorden van het land. Veel kunstenaars willen in de publieke ruimte werken. Voor hen is het Tschumipaviljoen een geweldig podium waarop zij zich kunnen manifesteren. Het staat bovendien midden in de stad en is zichtbaar voor iedereen.”

Passanten van Rosa Everts is tot en met 6 januari 2023 24/7 te bezichtigen.

Foto: Siese Veenstra