Cultuur & Uitgaan

Noord Nederlands Toneel: verfilming van fraaie theatervoorstelling “Oom Wanja” nu online

Theater én filmliefhebbers in Groningen die hun uitgaansavonden missen, kunnen komende maand toch genieten van een voorstelling van het Noord Nederlands Toneel (NNT). Die bracht vorig jaar het stuk ‘Oom Wanja’ van de beroemde Russische schrijver Tsjechov op de planken, tot de corona-uitbraak. Maar nu kan iedereen deze voorstelling toch bewonderen, maar dan veilig thuis.


Leestijd: 2 minuten

Noord Nederlands Toneel: verfilming van fraaie theatervoorstelling “Oom Wanja” nu online
Noord Nederlands Toneel: verfilming van fraaie theatervoorstelling “Oom Wanja” nu online

Afgelopen december was de theaterfilm Oom Wanja te zien op het online podium van het NITE Hotel. Vanwege de lovende reacties en de huidige beperkingen, kunnen toneel- en filmliefhebbers ook nog de hele maand februari vanuit hun eigen huis de theaterfilm bezoeken. Een ticket kost € 7,50 en geeft kijkplezier voor een heel huishouden.

Oom Wanja

Buiten is het crisis. Binnen in een verlaten theater wacht een groep acteurs op de komst van publiek. Als de spanning niet meer te verdragen is, en de wereld van crisis te dichtbij is gekomen, besluiten de acteurs te ontsnappen in het oude verhaal van de Russische schrijver Tsjechov. Het stuk gaat over Wanja die zich tientallen jaren uit de naad heeft gewerkt voor zijn zwager, een arrogante professor.

Omdat ze dachten dat het belangrijk was wat de beste man deed, bestierden Wanja en zijn nichtje Sonja het landgoed zodat de professor met zijn kennis de wereld tot een betere plek zou maken. Maar de professor bleek een mislukkeling. Wanja heeft zijn leven gegeven voor een zeepbel. Wat nu? Terwijl de acteurs proberen te ontsnappen in dit verhaal van 120 jaar geleden, blijkt het angstaanjagend veel over de wereld van vandaag te gaan en wordt het verontrustend actueel. Zo vallen het verhaal van de acteurs en het verhaal van Wanja samen: hoe moet je verder in een wereld in crisis, in een tijd waarin ons huidige economische en sociale systeem in duigen lijkt te vallen?

Het NITE HOTEL

Het NITE HOTEL is ontwikkeld in samenwerking met art designer Martijn Halie en heeft al meerdere succesvolle premières gehost. Waaronder de door Corona uitgestelde NITE voorstelling Before/After (regie Guy Weizman) en de theatrale lezing van Dronken Mensen (Eline Arbo). Momenteel speelt Club Guy & Roni’s Swan Lake The Game in het NITE HOTEL, dat te bezoeken is via NITEHOTEL.NL

Kaarten

De Online Theaterfilm Oom Wanja is van 1 t/m 28 februari on demand te zien in het nitehotel.nl. Online tickets (€ 7,50) via ticketshop op nnt.nl/wanja.