Cultuur & Uitgaan

Noord Nederlands Toneel brengt eigen versie van Mac Beth – 10 september in première

Het Noord Nederlands Toneel komt met een bijzondere voorstelling van een van de bekendste stukken van Shakespeare, Mac Beth. Maar wel in een geheel eigen variant, en daarom met een andere titel: ‘Exit Macbeth 1’


Leestijd: 1 minuut

Noord Nederlands Toneel brengt eigen versie van Mac Beth – 10 september in première
Noord Nederlands Toneel brengt eigen versie van Mac Beth – 10 september in première

In EXIT Macbeth komt Macbeth zelfs helemaal niet voor. Voor deze versie haalde het Duitse regisseursduo Jana Vetten en Jan-Christoph Gockel de hoofdpersonen – Macbeth, zijn lady en de oorlogszuchtige krijgsheren – uit het beroemde verhaal van Shakespeare. Als het dominante perspectief ruimte maakt voor nieuwe mogelijkheden, welke perspectieven komen er dan naar boven? En wie treden naar voren?

Wat gebeurt er als de oorverdovende stem van het archetype van de bloeddorstige alfaman – gedreven door machtswellust, oorlogszucht, en moordende ambities – niet meer de boventoon voert: wie staan er dan op in die stilte? In de montagevoorstelling EXIT Macbeth ontstaat ruimte voor alles wat al aan de rand van het originele verhaal figureerde en pakken dieren, natuur en heksen het podium. EXIT Macbeth is een visuele, fysieke, interdisciplinaire voorstelling met opgezette dierenpoppen en een absurdistische en humoristische twist.

De nieuwste voorstelling van Noord Nederlands Toneel en het Duitse regisseursduo Jana Vetten (1989) en Jan-Christoph Gockel (1982) is een oefening in omdenken, herijken en omwerken. Gockel is een veelgevraagd toneelschrijver en verbonden aan gerenommeerde Duitse gezelschappen. Hij maakt deel uit van de artistieke leiding van de Münchner Kammerspiele. Het is voor het eerst dat een voorstelling van dit regisseursduo te zien is in Nederland.

De regisseurs laten de unieke poppen van maker Michael Pietsch – opgezette dieren – tot leven komen. De dansers en acteurs van het interdisciplinaire NITE-ensemble gaan een subtiel samenspel aan met onder meer een hert, raaf, vos, gier en kameroenschaap (1). Het is de eerste keer dat niet poppenmaker Pietsch zelf, maar de acteurs en dansers zijn creaties tot leven brengen, onder zijn begeleiding.

Te zien vanaf 10 september in theaters door heel Nederland