Cultuur & Uitgaan

Noorderzon trekt 140.000 bezoekers, maar is onzeker over toekomst

Na elf dagen muziek, theater, drankjes drinken, kletsen en slenteren zit Noorderzon er weer op. Het festival heeft dit jaar 140.000 bezoekers getrokken. Dat laat de organisatie van het festival weten op de laatste zondag van het festival.


Leestijd: 2 minuten

Foto | Daniek Snijder
Foto | Daniek Snijder

Het bezoekersaantal van dit jaar, de 34e editie, is vergelijkbaar met dat van vorig jaar. Het eerste weekend van deze editie moest het festival nog ontruimd worden vanwege noodweer, en het laatste weekend waren er tropische temperaturen. Het festival telde 300 verschillende programmaonderdelen, die samen zorgden voor meer dan 750 voorstellingsmomenten. 

“Bezoekers konden kiezen uit een ruim aanbod aan theater, dans, circus, gesprekken, lezingen en concerten. Bezoekers combineerden vol enthousiasme het uitgebreide internationale en lokale programma, waarbij de zalen, tenten en containers voor meer dan tachtig procent gevuld waren”, laat de organisatie weten.

Laatste jaar Femke Eerland

Voor festivaldirecteur Femke Eerland (48) was dit na 16 jaar het laatste festival als directeur. “Onder haar bezielende leiding groeide het festival uit van een zomers evenement tot een groots internationaal kunstenfestival dat Groningen in binnen- en buitenland op de kaart zette. Met als kers op de taart de toetreding tot de culturele Basisinfrastructuur (BIS), het landelijke culturele subsidiestelsel. Nu Noorderzon voor de tweede maal mag rekenen op een positie als één van de acht festivals in de BIS heeft Eerland haar taak met succes volbracht. De organisatie gaat haar ontzettend missen.”

Onzekere toekomst

Maar de organisatie maakt zich ook zorgen over de toekomst. “Ondanks de prachtige beoordelingen van de Raad voor Cultuur en de Kunstraad, zijn de investeringen in festivals als Noorderzon voor de toekomst bij lange na niet genoeg om alle prijsstijgingen van de laatste jaren op te vangen”, zegt de organisatie. “De positieve impact en het bereik van festivals is enorm, dat vraagt om blijvende investeringen om deze weerbaar en toegankelijk te houden voor nu en in de toekomst.”

Daarnaast benoemt de organisatie de dreigende btw-verhoging op tickets. “De sector is net weer opgekrabbeld na de coronaperiode en heeft nu echt structurele investeringen nodig om een duurzame toekomst zeker te stellen.”