Cultuur & Uitgaan

Oekraïense film over Griekse monniken in Forum Groningen (zaterdag 22 oktober)

“Adam, waar ben je?”. Dat is de titel van een Oekraïense film die zaterdag 22 oktober te zien is in Forum Groningen. De documentaire gaat niet over Oekraïne, maar geeft een kijkje in het leven van monniken op het Griekse schiereiland Athos.


Leestijd: 1 minuut

Oekraïense film over Griekse monniken in Forum Groningen (zaterdag 22 oktober)
Oekraïense film over Griekse monniken in Forum Groningen (zaterdag 22 oktober)

De documentaire geeft een kijkje in het leven van monniken op het Griekse schiereiland Athos en is een beschouwende documentaire – een eerbiedwaardige waarneming van een wereld waar de tijd niet door de klok wordt beheerst.

Hoofdpersoon in de documentaire is hegumen Gregry. Hij is het meest aan het woord en praat in opmerkelijke openheid over zijn worstelingen en angsten. Zijn tranen vloeien veelvuldig. Het einde van zijn leven valt hem zwaar. “Goede werken worden slechts met pijn en moeite voltooid. Ik blijf tot mijn laatste adem in het klooster.” En even later: “Ik hoef het hoe en waarom niet te begrijpen. God weet het. Ik draag mijn lot met geduld. Dat heb ik hier op de berg geleerd.”

De monniken vieren Pasen. Het feest van de wederopstanding is ook binnen de Oost-Orthodoxe kerk het belangrijkste feest. Er zijn bezoekers en er wordt een grap uitgehaald met een ei van steen. Even later sneeuwt het. Een monnik speelt piano. En passant wordt de filmtitel verklaard. “In het paradijs heeft God aan Adam gevraagd waar hij was. Berouw is de enige weg terug naar Christus.”

Where are you, Adam? laat je intiem en dichtbij getuige zijn van een verborgen wereld. Zo intiem zelfs, dat het soms bijna ongemakkelijk wordt. Bovenal mag je als kijker voor even onderdeel zijn van de levenssfeer van de monniken.

Facebook pagina:  https://www.facebook.com/Adamwaarbenje/

Artikel over de film: https://www.cultuurblogger.nl/2022/06/16/mount-athos/

https://www.youtube.com/watch?v=h7o-P0VHO9w
“Adam, waar ben je?”