Cultuur & Uitgaan

Olivier van Eijk en Jesse Havinga winnaars LetterenStipendium 2024

Olivier van Eijk en Jesse Havinga zijn de winnaars van het LetterenStipendium 2024. Beide krijgen 7000 euro voor het realiseren van hun literatuurproject plus 3000 euro persoonlijk ontwikkelings- en begeleidingsbudget. Wethouder Kirsten de Wrede reikte de prijs zaterdag aan ze uit tijdens het literatuurfestival Het Grote Gebeuren.


Leestijd: 1 minuut

Met het LetterenStipendium willen literatuurorganisatie NOORDWOORD en de gemeente Groningen ervoor zorgen dat Groningse literaire talenten de stap maken van talentvol schrijver tot beginnend professional. Elk jaar maken beginnende schrijvers kans op de prijs.

Olivier van Eijk (1998) krijgt het stipendium om zijn plan te realiseren voor een interactieve website met hoorspelen, illustraties en aantekeningen. Het project werd gekozen vanwege het gekozen medium, de toegankelijkheid en aantrekkelijkheid voor een jong publiek.

Jesse Havinga (1991) maakte de commissie enthousiast met zijn plan om een serie essays te schrijven over wat het betekent om inheems te worden in Groningen. Havinga ziet dat steeds meer mensen proberen terug te keren naar “het land”, met bijvoorbeeld voedselbossen, korte ketens, regeneratieve boerderijen en plannen om ‘mee te bewegen’ met de stijgende zeespiegel. Deze nieuwe inheemsheid wil hij onderzoeken aan de hand van een serie objecten, onder meer een aardappel, de gazonrobot en gefermenteerde frietjes.

De twee winnaars werden door een jury geselecteerd uit 16 inzendingen.