Cultuur & Uitgaan

Oosterpoort weigert muziekverenigingen; CDA stelt vragen

Er zijn verschillende muziek-verenigingen die jaarlijks een concert in De Oosterpoort geven. Uit een brief van de directie van De Oosterpoort blijkt dat zij dat vanaf volgend seizoen niet meer mogen doen op donderdag, vrijdag en zaterdag. Voor de betreffende verenigingen is dit een gevoelige tegenslag, want het maakt uitvoeringen in de Oosterpoort feitelijk onmogelijk. De CDA-fractie in de gemeenteraad van Groningen vraagt het college van B en W hoe dit beleid past in het cultuurbeleid dat de amateurkunst juist wil ondersteunen en hoe dit zich verhoudt tot de subsidieregeling die amateurverenigingen is staat stelt zich toch op een groot gemeentelijk podium te kunnen presenteren.


Leestijd: 1 minuut

"We kregen de brief te lezen die De Oosterpoort gestuurd had", zegt CDA-raadslid Bernard Koops, "en we hoorden van één van de getroffen verenigingen, Gruno’s TNT Postharmonie, dat de beleidswijziging om financiële redenen is, maar ook omdat de amateurkunst niet zou bijdragen aan de artistieke verscheidenheid.

Dat laatste is natuurlijk onzin, want als je één ding van in ieder geval de muziekverenigingen in de stad kunt zeggen: er is er niet één gelijk! Verder lijkt het er dus op dat de muziekverenigingen de dupe worden van de financiële problemen van De Oosterpoort. Dat willen wij niet en als we de Cultuurnota lezen, wil het college dat ook niet!"

De door de directie van De Oosterpoort aangekondigde wijziging treft de muziekverenigingen zwaar. Doordat ze allemaal te maken hebben met werkende leden en het publiek vaak ook uit het hele land naar Groningen komt, is het voor hen onmogelijk om hun concerten door de week te geven. Een andere locatie met dezelfde capaciteit en akoestiek is gewoonweg niet beschikbaar in de stad.

Naast Gruno’s TNT Postharmonie zijn het Regionaal Politiemuziekkorps, Chr. Harmoniegezelschap Patrimonium en de muziekbond daarom in gesprek met de Federatie van Groninger Muziekkorpsen (FGMC) om tegen dit besluit in het geweer te komen.
Opvallend genoeg staan in het huidige cultuurbeleid ondersteuning en stimulering van kennismaking, uitwisseling en presentatie van amateurkunst centraal. Ook heeft het college het bestaande budget voor amateurkunst verruimd en geld gereserveerd om amateurverenigingen tegemoet te komen in de huur van De Oosterpoort en de Stadsschouwburg.
Koops: ‘De CDA-fractie heeft hiermee van harte ingestemd, want de amateurkunst heeft bij ons prioriteit. Wat nu gebeurt staat in onze ogen haaks op dat beleid. Wij vinden dat het college hier niet werkeloos kan toezien’, aldus het CDA in een persbericht.