Cultuur & Uitgaan

Opera naar "Mariken van Nieumeghen" naar Stadsschouwburg Groningen

OPERA2DAY presenteert woensdag 18 november 2015 ‘Mariken in de tuin der lusten’ in de Stadsschouwburg Groningen, een nieuwe opera gebaseerd op het verhaal van Mariken van Nieumeghen. Precies 500 jaar geleden verscheen in Antwerpen de eerste uitgave van dat ‘mirakelspel’.


Leestijd: 1 minuut

Opera naar "Mariken van Nieumeghen" naar Stadsschouwburg Groningen
Opera naar "Mariken van Nieumeghen" naar Stadsschouwburg Groningen

Het verhaal heeft in alle eeuwen niets aan kracht verloren en behoort onomstotelijk tot de canon van de Nederlandse cultuur. In een nieuwe opera wil OPERA2DAY het ontroerende en intense verhaal op een nieuwe en aangrijpende manier vertellen. Daarvoor wordt samengewerkt met de gerenommeerde partners het Nationale Toneel, Asko|Schönberg en Cappella Amsterdam. Componiste Calliope Tsoupaki schrijft de muziek.

Het meisje ‘dat zeven jaar met de duivel leefde’

In deze opera volgen we de nieuwsgierige maar ook kwetsbare Mariken op een reis door een duistere wereld. Ze komt daarbij intrigerende karakters tegen, zoals een feeks van een tante, een verleidelijke duivel en een inquisitoire paus. Naar analogie met het drieluik De tuin der lusten van Jeroen Bosch (tijdgenoot van Mariken van Nieumeghen) komt ze vanuit ‘De besloten hof’ nabij Nijmegen terecht in ‘De tuin der lusten’ van het Antwerpse stadsleven, waarin ze zeven jaar lang met de duivel een uitbundig leven leidt. Uiteindelijk gaat ze op zoek naar ‘Boetedoening’ en eindigt vol berouw in het Wittevrouwenklooster in Maastricht. Daar leeft ze geketend en bidt om verlossing.

Calliope Tsoupaki: de ‘Monteverdi van de 20e eeuw’

Concept en regie zijn van artistiek leider van OPERA2DAY Serge van Veggel, die voor het libretto samenwerkte met dramaturg Karim Ameur (NT). Calliope Tsoupaki werd gevraagd om de partituur voor de opera te schrijven. De New York Times omschreef haar werk eens als ‘dizzyingly beautiful’ en ze werd in TM Magazine zelfs de ‘Monteverdi van de 20e eeuw’ genoemd.

Wo 18 november            20.15 uur             Groningen          Stadschouwburg