Op 1 mei 2015 wordt in de synagoge in Groningen de expositie Wasserette van kunstenaar Amos van Gelder geopend. De installatie is speciaal ontworpen voor deze plek in de binnenstad van Groningen. Samen met het gebouw vertelt de installatie aangrijpende verhalen over het veelbewogen verleden en heden van de Groningse synagoge. Wasserette is de eerste in een serie van moderne joodse kunstwerken die speciaal voor Synagoge Groningen worden ontworpen.
Amos van Gelder is een Nederlands-Israëlische kunstenaar en zoon van overlevenden van de Holocaust. Zijn installatie Wasserette beeldt de gemeenschappelijke herinnering uit van hen die nu leven en zij die zijn omgekomen.
Ze bestaat uit witte doeken die van een hoogte van vier meter naar beneden hangen en de hele ruimte van het centrum vullen. Zwarte ongelijke lijnen omzomen elk doek, net als de smalle banen van de joodse gebedsmantel, de talliet. Tegelijkertijd bootst de installatie wasgoed na dat aan een waslijn te drogen hangt.
De synagoge werd in het begin van de twintigste eeuw gebouwd in oriëntalistische stijl en in 1906 ingewijd. Het gebouw was bedoeld als plaats van samenkomst voor de destijds bijna drieduizend leden van de joodse gemeenschap in de stad Groningen. Verreweg de meesten van hen werden vermoord tijdens de Shoah of Holocaust.
Na de Tweede Wereldoorlog werd het prachtige gebouw korte tijd gebruikt als wasserij voor de inwoners van Groningen. In 1981 werd de synagoge gerestaureerd en heringewijd voor de Joodse eredienst. Een deel van het gebouw kreeg de functie van een centrum voor tentoonstellingen, concerten en andere culturele, educatieve en sociale doeleinden.
Met dit visuele eerbetoon raakt de kunstenaar aan de thematiek van leven en dood. De installatie roept herinneringen op die met de Groningse synagoge zijn verbonden. Maar ook roept ze de geest op van degenen die niet langer onder ons zijn.
Op deze manier 'overspoelt' Wasserette de bezoekers.
Andere tentoonstellingen van Amos van Gelder:
Centrifuge, solotentoonstelling in het Etty Hillesum Centrum, Roggestraat 3, Deventer, 11 april – 28 juni 2015
Contact, groepstentoonstelling van vier kunstenaars, Bottelaarpassage 67, Almere-Stad, 13 april – mei 2015