Cultuur & Uitgaan

Pavlov Medialab presenteert: Hansa Harmonics op het Internationaal Filmfestival Rotterdam in Groningen.

Dit jaar nodigde het in Groningen gevestigde Pavlov Medialab zes filmmakers uit Hamburg, Tallinn en Groningen uit om samen te werken aan een constellatie van drie korte films over deze drie steden. Gedurende drie dagen werd door hen een filmische zoektocht ondernomen naar de genius loci, de geest van deze steden. De films zijn gemonteerd tot een filmisch drieluik die ieder ook apart kunnen worden afgespeeld. De première van Hansa Harmonics vindt plaats op 2 februari 2008 tijdens het Internationaal Filmfestival Rotterdam in Groningen.


Leestijd: 4 minuten

Stichting City on a Roof (COAR) is een laboratorium voor stedelijke vernieuwing in nieuwe dimensies en doet onderzoek naar de bruikbaarheid van binnenstedelijke daken. Is er een mogelijkheid voor extra woon- en bedrijfsruimte en zijn daken bruikbaar voor openbare ontmoetings- en verkeersruimte op het tweede maaiveld? Sinds de oprichting van Stichting City On A Roof is er niet alleen aandacht voor het bouwen op het tweede maaiveld maar is de stichting ook gericht op een duurzame internationale samenwerking. Op dit moment liggen er stevige relaties in Talinn en Hamburg. Op dit moment zijn deze drie steden bezig met het filmproject ‘Hansa Harmonics’.

De initiatiefnemers van stichting City On A Roof zijn Pavlov medialab uit Groningen, de Stichting Silverroom, Estheticon, Vlasblom Projectontwikkeling BV en S333 Architecture+Urbanism. Pavlov medialab ontwierp samen met kunstenaars, ontwerpers, onderzoekers en architecten een aantal interessante projecten met deze en thematiek.

Een kleine selectie gerealiseerde projecten door Pavlov medialab en Stichting City On A Roof:

City in a Room – Pavlov Medialab (2003)

In een afgesloten kamer is een levende stad gebouwd. In een turbulente multimediajam van 24 uur gingen 5 teams van internationale en lokale architecten, kunstenaars, muzikanten en wetenschappers de samenwerking aan en bouwden een levende stad. In 24 uur werd de stad door vijf generaties (shifts) gebouwd en beleefd. De kick off werd gegeven door Prof. dr. John Frazer, bekend evolutionair architect uit de UK. Tijdens dit inspirerende experiment werd onderzoek gedaan naar nieuwe manieren van samenwerken en evolutionaire methoden voor het bouwen van steden.

Do the RoofTopHop – Pavlov Medialab (2006) – i.o City On A Roof
Het stadsavontuur Do the RoofTopHop bestond uit een zwerftocht langs vier daklocaties in de binnenstad van Groningen. Op het dak van ‘mediacommunity’ de Puddingfabriek werden bouw-workshops gedaan waarbij een zeven tal architecten/kunstenaarsteams werkten aan prototypes voor dakbebouwing. Daarnaast werkten, verspreid over vier met elkaar verbonden daken in de binnenstad van Groningen, kunstenaars uit Londen, Berlijn en New York aan daklandschappen door middel van muziek, projecties van animaties en interactieve installaties.

Workshopserie

In 2007 heeft COAR besloten verdere internationale samenwerking te zoeken en de schaal van het experiment te vergroten. Met als doel meer kennis te verzamelen en de kans op realisatie van een dakenproject te vergroten. Samen met de steden Hamburg, Tallinn en Groningen is een serie van workshops gepland en deels gerealiseerd.

In productie genomen projecten:

Hansa Harmonics
Dit jaar nodigde Pavlov zes filmmakers uit Hamburg, Tallinn en Groningen uit om samen te werken aan een constellatie van drie korte films over deze drie steden. Gedurende drie dagen werd door hen een filmische zoektocht ondernomen naar de genius loci, de geest van deze steden. De films zijn gemonteerd tot een filmisch drieluik die ieder ook apart kunnen worden afgespeeld. De première van Hansa Harmonics vindt plaats op 2 februari tijdens het Internationaal Filmfestival Rotterdam in Groningen.

Invisible Cities

Pavlov produceert een documentaire film over future cities scenario’s; Invisible Cities. In de geest van Italo Calvino worden mensen met bijzondere kennis of gezichtspunten uitgenodigd om ongelimiteerd te fantaseren over toekomstige steden, die nu al bestaan in onze hoofden. Met deze documentaire werken o.a. René Boomkens (hoogleraar sociale en cultuurfilosofie), Hazel Henderson (evolutionair econoom), Wubbo Ockels (natuurkundige en oud ruimtevaarder), mee. De documentaire zal in februari 2008 in première gaan.
In ontwikkeling genomen projecten:

Space Camping on the Roof

Gedurende een week zullen in Groningen, Hamburg en Talinn 3 genoemde steden teams op elkaars dakomgeving worden uitgewisseld. Zij zullen kamperen en werken op de daken, geïsoleerd van de benedenomgeving, maar dag en nacht in directe virtuele verbinding met de teams op de daken in de andere steden door middel van 1:1 geprojecteerde videostreams over het internet, die interactie in beeld en geluid mogelijk maken. In deze arena zullen zij gezamenlijk werken aan virtuele en fysieke verbindingen tussen de 3 steden. Beneden op straatniveau zal daarbij een ground control tent worden opgezet, waarin 24 uur per dag een operator zal zitten, die in direct contact staat met een denktank, die meedenkt over alle technische & artistieke uitdagingen. Het is de opdracht, de virtuele en de fysieke ruimte ineen te laten vloeien, zodat er een hybride tussenstedelijke ruimte ontstaat, door zoveel mogelijk connecties met de andere locaties te maken. Er wordt hierbij zowel aan software als aan hardware gebouwd.

Eindmanifestatie

Als hoogtepunt voor de komende 5 jaar streeft COAR ernaar een eindmanifestatie te realiseren in het Ebbingekwartier in Groningen, met als partners Hamburg en Tallin. Het doel is een aaneenschakeling van daken in de drie steden te bezetten met een boeiend en uitdagend programma dat geschikt is voor zowel het tijdelijke gebruik tijdens de manifestatie als een permanente invulling naderhand. De eindmanifestatie moet een voorbeeld zijn voor toekomstige bouwwerken op het tweede maaiveld.