Cultuur & Uitgaan

Peter de Grote Festival verandert naam in Aurora Festival voor jubileumeditie

Van 20 tot en met 30 juli 2022 vindt het Aurora Festival plaats, het bekende kamermuziekfestival op bijzondere locaties, dat tot vorig jaar bekend stond als het Peter de Grote Festival. Het festival heeft in het jaar van haar 25ste jubileum gekozen voor een naamsverandering. Peter de Grote, was als Tsaar van Rusland, verantwoordelijk voor oorlogen en veroveren van Europees land. “Geen persoon waar Aurora Festival langer mee verbonden wil zijn”, aldus de organisatie. Daarnaast programmeert Aurora Festival dit jaar een benefietconcert met de Nederlands-Oekraïense componist Maxim Shalygin en wil op geen manier meer gelinkt worden aan de Russische Tsaar.


Leestijd: 1 minuut

Peter de Grote Festival verandert naam in Aurora Festival voor jubileumeditie
Peter de Grote Festival verandert naam in Aurora Festival voor jubileumeditie

Aurora Festival

Aurora betekent dageraad, een nieuw begin. Met een nieuw begin start het festival haar 25-jarig jubileum. Een nieuw begin, maar met een beproefde formule: bijzondere kamermuziek op karakteristieke locaties, uitgevoerd door (inter-)nationaal gerenommeerde musici. Om dit te vieren wordt er een speciaal zonsopkomst-concert georganiseerd in natuurgebied De Onlanden, waar in alle vroegte o.a. het Sonnenaufgang-kwartet van Joseph Hayden wordt uitgevoerd.

Programma

Maar het jubileumprogramma kent meer hoogtepunten. Het hoofdthema is Opus 25, waarbij de 25e compositie van 29 componisten wordt uitgevoerd tijdens acht concerten. Een mengeling van beroemde en geliefde werken en herontdekte juweeltjes. Andere onderdelen zijn, Festivals for Compassion met het strijkkwartet Drop after Drop van de Oekraïens-Nederlandse componist Maxim Shalygin en een speciaal benefietconcert voor Oekraïne met muziek van de Oekraïense componist Valentin Silvestrov. Daarnaast een uniek concert door het Haydn Jeugd Strijkorkest waar de jonge prijswinnaars van het Prinses Christina Compositie Concours de muziek componeerde speciaal voor dit concert. Ook is er weer een Festivalcafé met ruimte voor verdieping door middel van presentaties, workshops, improvisatieconcerten en openbare repetities. Tenslotte bevat het programma diverse concerten met barokke muziek, een muziektheatervoorstelling Schoppenvrouw, het absurdistische stuk Facade II van William Wolton, de voorstelling Trampoline van de Youth Percussion en nog vele anderen. Het volledige programma Aurora Festival en tickets zijn te vinden op de website aurorafestival.nl.

Talentontwikkeling

Ook de Summer Academy is al 25 jaar een begrip bij het festival. Hierbij worden jonge talenten tussen de 15 en 25 gescout voor deelname aan de Academy en om mee te spelen met de ‘volwassen’ concerten, lunchconcerten, de dagelijkse Young Masters in Concert-serie en het Participartory Concert, waarbij deelnemers samen met docenten in ensembles spelen in de hoofdprogrammering.