Cultuur & Uitgaan

Peter de Grote Festival wordt Aurora Festival

Het Peter de Grote Festival krijgt een nieuwe naam: Het Aurora Festival. Aurora is de Romeinse godin van de dageraad die symbool staat voor een nieuw begin. Daarnaast is de Alcides Aurora een bijzondere vlindersoort. De vlinder is voor het festival al jaren een symbool van het ontpoppen naar een nieuwere versie van jezelf.


Leestijd: 2 minuten

Peter de Grote Festival wordt Aurora Festival
Peter de Grote Festival wordt Aurora Festival

Russische muziek

Bij de zoektocht naar een nieuwe naam waren sommigen ook bezorgd dat dat zou kunnen leiden tot een cancel-cultuur van Russische muziek. De organisatie van het Festival laat weten dat dat niet aan de orde is: “Het Aurora Festival doet Russische muziek en musici zeker niet in de ban. Talloze componisten en musici werden in de Sovjet-Unie onderdrukt of vervolgd. Zij konden niet in vrijheid leven en werken. Ook in het tegenwoordige Rusland is dit helaas in snel toenemende mate het geval. Het festival heeft in de loop der jaren altijd veel aandacht aan hen en andere onderdrukte of vervolgde kunstenaars geschonken opdat hun stem gehoord kon worden. Het Aurora Festival zal dat in de toekomst nadrukkelijk blijven doen, ook waar het gaat om Russische musici en componisten. In de programmering van het festival zal altijd ruimte zijn voor Russische componisten en zullen Russische musici worden uitgenodigd. We hopen dat muziek de verschillen en conflicten overstijgt en dat het mensen samenbrengt.”

Oorsprong ‘Peter de Grote Festival’

In 1997 werd het Peter de Grote Festival opgericht, van oorsprong een samenwerking tussen het Noord Nederlands Conservatorium in Groningen en het Rimsky-Korsakov Conservatorium in Sint-Petersburg. Er ontstond een kamermuziekfestival met een bijzondere programmering. De uitvoerende musici gaven daarnaast les aan leerlingen van beide conservatoria tijdens een Summer Academy. 1997 was het jaar van Peter de Grote: in Nederland en Rusland werd op grote schaal het feit herdacht dat de Russische tsaar Peter de Grote 300 jaar geleden Nederland bezocht. Hiermee was de naam van het festival geboren.

Een nieuwe naam

In de afgelopen 25 jaar is de relatie tussen het Noord Nederlands Conservatorium in Groningen en het conservatorium in Sint-Petersburg op de achtergrond geraakt. Het festival kreeg in toenemende mate een internationaal karakter en mede daardoor verdween langzamerhand de inhoudelijke samenwerking. Dat was voor het bestuur een reden om te zoeken naar een naam die beter bij de huidige opzet van het festival past. De recente ontwikkelingen in Oekraïne hebben dit proces versneld. Tsaar Peter de Grote staat in een traditie van autoritaire Russische heersers, waar het festival nadrukkelijk afstand van neemt.

Het Aurora Festival vindt plaats van 20 tot en met 30 juli. In het kader van het 25-jarige jubileum zullen vele bijzondere “Opus 25”-composities worden uitgevoerd. In mei wordt het complete festivalprogramma bekend gemaakt.