Cultuur & Uitgaan

Pieterburen vangt eerste pup van deze winter op

Zeehondencentrum Pieterburen heeft dinsdag de eerste grijze zeehondenpup van deze winter opgevangen. Het diertje, van slechts een paar dagen oud, werd op een druk strand op Terschelling aangetroffen. Het centrum roept op om zeehonden rust te geven. Juist nu hebben de pups hun moeder nodig.


Leestijd: 1 minuut

Pieterburen vangt eerste pup van deze winter op
Pieterburen vangt eerste pup van deze winter op

De pup werd gevonden door Guus Schweigman van de zeehondenwacht Terschelling. Na enige tijd observeren was duidelijk dat opvang de enige uitkomst was voor het diertje, aangezien de verstoring door onder andere loslopende honden op die locatie te groot was. De pup werd daarom naar het Zeehondencentrum in Pieterburen gebracht.

De pup heeft nog de kenmerkende witte haren en is naar schatting enkele dagen oud. Het gaat om een mannetje en het centrum heeft hem “Snelle” genoemd. Treffend, omdat het centrum dit jaar alle pups artiestennamen geeft, maar ook omdat het wel erg vroeg in het jaar is om een in Nederland geboren grijze zeehond aan te treffen.

Het Zeehondencentrum mag vanaf morgen weer open voor publiek door het aflopen van de tijdelijke Corona maatregelen. Dat uitgerekend nu de eerste witte pup wordt opgevangen is dan ook wel een bijzonder toeval. Pup Snelle is voor bezoekers te zien.

De vondst van deze pup maakt duidelijk dat het geboorteseizoen van de grijze zeehond is begonnen. De pup had een verse navelstreng en daar is uit af te leiden dat hij nog maar enkele dagen oud is. Juist nu zijn deze pups en hun moeder gebaat bij rust en daarom roept het centrum op om zeehonden vooral rust en ruimte te geven. Bij twijfel over een zeehond kan het centrum altijd gebeld worden.