Cultuur & Uitgaan

Historisch plafond in Groningen in oude luister hersteld

Chique en stijlvol, en even indrukwekkend en in dezelfde kleuren als toen het in 1883 werd gemaakt: zo ziet het plafond in de foyer van de Stadsschouwburg in Groningen er weer uit. (Foto’s: KNELIS).


Leestijd: 1 minuut

Historisch plafond in Groningen in oude luister hersteld
Historisch plafond in Groningen in oude luister hersteld

Restauratie van het plafond was nodig omdat er dit voorjaar (aardbevings)schade was ontstaan.

Het Groninger Monumentenfonds heeft samen met SPOT het herstel met spoed opgepakt, met het oog op de start van het nieuwe theaterseizoen. 
 
De Stadsschouwburg is een rijksmonument en dateert van 1881-1883. Dat is ook de leeftijd van het plafond in de foyer. In 2015/2016 heeft er een grote restauratie van de Stadsschouwburg plaatsgevonden. De foyer is toen ook aangepakt met een nieuwe vloer, nieuw behang en een nieuwe bar.

Met de huidige ingreep is ook het plafond zorgvuldig in oude luister hersteld. Om tot een historisch verantwoorde keuze te komen, is daarbij kleuronderzoek uitgevoerd. De verschillende kleurperiodes vanaf de bouw in 1883 zijn in beeld gebracht. Er kwamen verrassende kleuren tevoorschijn waaronder bruin, groen en roze. 
 
"Als we nu naar boven kijken, kunnen we een plafond zien dat sterk gelijkend moet zijn met het plafond zoals het er bij de opening van de schouwburg uit heeft gezien", zo laat SPOT weten.