Cultuur & Uitgaan

Italiaanse barokmuziek in de Remonstrantse Kerk te Groningen

Zaterdag 3 juli zijn er twee uitvoeringen van Italiaanse barokmuziek in de Remonstrantse kerk in Groningen. De groep KirstiConsort brengt ‘smiddags om drie uur en vijf uur werken van de non Isabella Leonarda.


Leestijd: 1 minuut

Audita est vox – jouw stem wordt gehoord – is een van de vele cantates die uit de pen van Isabella Leonarda vloeiden. Deze non in het klooster van Sant'Orsola te Novara in Italië was een van de productiefste componisten van haar tijd en in 2020 stond er dan ook een geslaagde bevestiging van haar vierhonderdste geboortejaar op de planning.

Met dit concert zet KirstiConsort Isabella Leonarda alsnog in het zonnetje, omringd door haar mannelijke collega's. Haar werken zijn misschien een tikkeltje ouderwets in vergelijking met haar tijdgenoten, maar haar devotie geeft hen een unieke uitdrukkingskracht die ook vandaag nog weet te ontroeren.  

Naast de cantate van Leonarda klinkt er een zeldzame aria voor twee violen en continuo van de ooit befaamde maar nu vergeten componist Giovanni Valentini. Dit stuk is gebaseerd op een oud koraal, dat eenzelfde lot verging als Valentini zelf; de woorden van het koraal zijn reeds lang vervlogen maar de melodie weerklinkt gelukkig in bewerkingen van vele componisten.

Twee beroemde Italianen ronden het programma af. Giovanni Battista Bassani en Antonio Caldara waren beide virtuoze instrumentalisten en dat is in hun composities te horen. Met ondersteuning van het Fonds Podiumkunsten brengt KirstiConsort zo de Italiaanse zonnestralen terug op het heropende concertpodium!

De details
Datum: zaterdag 3 juli 2021
Aanvang: 15.00 uur en 17.00 uur
Locatie: Remonstrantse kerk Groningen (kantoorkerk SOGK)
Reserveren via kirsticonsort@gmail.com
Toegang € 10.00 / € 8,00 voor donateurs SOGK