Cultuur & Uitgaan

Prijs van 10.000 euro voor jonge Groningse kunstenares Jhonie van Boeijen

De jonge Groningse kunstenaars Jhonie van Boeijen heeft gisteravond een prijs van 10.000 euro gewonnen: het George Verbergstipendium.


Leestijd: 2 minuten

Prijs van 10.000 euro voor jonge Groningse kunstenares Jhonie van Boeijen
Prijs van 10.000 euro voor jonge Groningse kunstenares Jhonie van Boeijen

Het George Verbergstipendium is dit jaar toegekend aan Jhonie van Boeijen. Wethouder Cultuur Paul de Rook maakte de winnaar bekend tijdens een digitale bijeenkomst van Academie Minerva. Het stipendium bestaat uit een prijs van € 10.000,- en is in het leven geroepen om jonge, talentvolle kunstenaars te ondersteunen bij hun ontwikkeling in het buitenland.

De jury heeft uit zeventien aanmeldingen vier kandidaten geselecteerd om hun voorstel te presenteren. Het valt de jury op dat alle kunstenaars gekozen hebben voor een aanvraag waarbij ze het publiek iets willen vertellen met behulp van onderzoek en de inzet van diverse media. Vraagstukken over de effecten van het coronavirus, duurzaamheid en leefbaarheid staan hierbij centraal.

Jhonie van Boeijen

Jhonie gaat de invloed van het coronavirus op het consumentengedrag onderzoeken in de grensregio van Zweden en Noorwegen. Wat is het effect van de sluiting van de grenzen (door het coronavirus) op het sociale en maatschappelijke leven in de grensregio? Ze gaat dit tijdens haar roadtrip in kaart brengen. In haar eindpresentatie toont Jhonie een serie schilderijen, gaat ze supermarkten nabouwen en maakt ze een reisverslag van haar roadtrip.

Jhonie heeft de jury verrast met haar uitstekende aanvraag, goede presentatie en artistieke visie. De jury is er van overtuigd dat het stipendium een bijzondere bijdrage gaat leveren aan de ontwikkeling van haar kunstenaarschap. Op basis van haar portfolio, de actualiteit van het onderwerp en de onderzoekende houding van Jhonie verwacht de jury een veelzijdige presentatie bij terugkomst.

Aanmoedigingsprijs

Verder heeft de jury aan Dora Bouman een aanmoedigingsprijs van € 1000,- toegekend. Met haar open blik, haar inzet van diverse media zoals film, fotografie, schilderijen zal zij het leven en het werken van de duurzame biologische landbouw in Scandinavië in beeld brengen. Dit project is een vervolg op haar afstudeerproject “Alles hangt met elkaar samen”. Wij hebben er vertrouwen in dat dit tweede kunstproject een bijdrage gaat leveren aan de ontwikkeling van haar kunstenaarschap en aan het publieke debat over een duurzame samenleving.

Illustraties boven en beneden: werken van Johnie van Boeijen