Cultuur & Uitgaan

RKZbios in Groningen weer open 

De RKZbios aan de Emmastraat in Groningen gaat weer open na een lange zomerstop. Eind september staan twee Franse filmhuisfilms op het programma.


Leestijd: 1 minuut

RKZbios in Groningen weer open 
RKZbios in Groningen weer open 

De eerste is de intense Franse dramafilm L'Événement (2021). De film speelt zich af in 1963 en gaat over de briljante literatuurstudenten Anne die een glorieuze toekomst voor zich lijkt te hebben. Dan spat de droom om haar studie af te ronden uiteen als ze ontdekt dat ze zwanger is. De verwekker van het kind is niet bereid om het samen met haar op te gaan voeden. Maar het is 1963 en abortus is nog steeds verboden in Frankrijk. De tijd dringt als haar buik alsmaar groter wordt. L’Événement won de Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië. 

De afsluiter van de maand is het intrigerende After Love (2020), voor het eerst en mogelijk ook voor het laatst te zien in een Groningse bioscoop. Ooit bekeerde de Britse Mary zich tot de islam om met haar grote liefde Ahmed te kunnen trouwen. Het stel leeft al jarenlang in Dover vanwege Ahmed’s baan als kapitein op de veerboot, als hij plotseling wordt getroffen door een hartaanval. Mary komt erachter dat Ahmed aan de andere kant van het Kanaal in Calais een tweede leven erop nahield en gaat op onderzoek uit. De film won meerdere prijzen en hoofdrolspeelster Joanna Scanlan won een BAFTA Award voor beste actrice. 

L’Évenement draait op zaterdag 17 en maandag 19 september, After Love op zaterdag 24 en maandag 26 september. De films beginnen om 20:30 uur. Een ticket kost 7 euro, een 10-strippenkaart is 50 euro. Studenten en Stadjerspashouders kunnen voor 5 euro een ticket kopen. Meer info staat op de website van de bioscoop: www.rkzbios.nl.