Cultuur & Uitgaan

Rosita Steenbeek spreekt op 5 mei in Der Aa-kerk in Groningen

Tijdens de Boekenweek toert schrijfster Rosita Steenbeek door het land met haar roman Rose waarin zij het waargebeurde verhaal vertelt van haar grootmoeder. Met deze roman is Steenbeek genomineerd voor de CLO Literaire Juryprijs. Ook is de auteur te gast in Groningen op donderdag 5 mei voor een bijzondere bijeenkomst en lezing in de Der Aa-kerk. Onlangs verscheen de nieuwe editie van haar boek Rose.


Leestijd: 1 minuut

Rosita Steenbeek spreekt op 5 mei in Der Aa-kerk in Groningen
Rosita Steenbeek spreekt op 5 mei in Der Aa-kerk in Groningen

In Rose vertelt Steenbeek het levensverhaal van haar grootmoeder, dochter van een joodse moeder en een Duitse vader, die in 1929 haar hart verliest aan een Nederlandse dominee. Het boek sluit naadloos aan bij het thema Duitsland van de Boekenweek dit jaar. Steenbeek reist die week dan ook het hele land door om over haar boek te vertellen.

Meer informatie: www.rositasteenbeek.nl

Genomineerd

Rose is genomineerd voor de CLO Literaire Juryprijs. De prijs wordt op 19 maart 2016 uitgereikt tijdens de jaarlijkse CLO-literatuurdag, die dit jaar wordt gehouden op de tweede zaterdag van de Boekenweek in de Cultuurfabriek in Veenendaal. Het CLO wil met deze prijs auteurs in de aandacht plaatsen die het christelijk geloof een positieve rol van betekenis geven in hun werk en tegelijk literaire kwaliteit nastreven. De prijs is bedoeld voor de beste oorspronkelijk Nederlandse roman die in 2014 of 2015 is verschenen. Andere genomineerden zijn Helga Warmels, Vonne van der Meer, Janne IJmker en Arie Kok.

Donderdag 5 mei 2016 zal de schrijfster Rosita Steenbeek in de Der Aa-kerk in Groningen tijdens een lunch in gesprek gaan met asielzoekers en Groninger ondernemers over het thema ‘Pas als je elkaar werkelijk ontmoet, vallen vooroordelen weg’. Steenbeek zal tijdens de lunch worden bijgestaan door de pas afgestudeerde Groningse Sandy Alrais, die op haar derde jaar in het AZC in Veendam terecht kwam nadat haar ouders waren gevlucht uit Irak.

Naar aanleiding van het boek Rose schreef zij Rosita Steenbeek een emotionele brief waarin zij vertelt hoe belangrijk vrijheid voor haar is en dat zij zich, 71 jaar later, herkent in de hoofdpersoon Rose. Ook geeft Steenbeek ’s avonds in diezelfde kerk een lezing over de lotgevallen van haar joodse familie voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

Meer informatie: www.christelijkliterairoverleg.nl